ePlaneta

Kako pratiti upotrebu diska u operativnom sistemu Windows 11?

Većina najboljih laptopova i desktop računara ovih dana ima ugrađene SSD diskove, ali možda ćete videti i sekundarni hard disk za dodatno, ali sporije skladištenje.

PCPress.rs Image

Task Manager će vam pokazati statistiku

Ako želite da zavirite u operacije i korišćenje diska u Windows 11, jednostavno otvorite aplikaciju Task Manager.

Bez obzira koji tip imate, vaš računar će čitati i pisati podatke na vaš disk dok ga koristite. Dakle, ako želite da zavirite u rad vašeg računara i korišćenje diska, možete lako da koristite aplikaciju Task Manager u operativnom sistemu Windows 11. Ona će vam pokazati statistiku poput aktivnog vremena, vremena odziva, brzine čitanja, brzine pisanja, kapaciteta, i tip diska.

Kako pratiti upotrebu diska u operativnom sistemu Windows 11?

Nadgledanje upotrebe diska u operativnom sistemu Windows 11 uključuje korišćenje Task Manager-a. Do njega možete doći na tri načina.

  • Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na taskbar. Zatim izaberite opciju Task Manager. Kliknite na Performance tab, a zatim kliknite na disk za koji želite da vidite aktivnost. C disk je sistemski disk, ali možete zaviriti i na nesistemske diskove.
  • Kliknite desnim tasterom miša na dugme Start i izaberite Task Manager. Kliknite na Performance tab, a zatim kliknite na disk za koji želite da vidite aktivnost.
  • Pritisnite Ctrl + Alt + Delete i izaberite Task Manager sa liste opcija. Kliknite na Performance tab, a zatim kliknite na disk za koji želite da vidite aktivnost.
Pročitajte i:  Notepad dobio opciju provere pravopisa

Kada je Task Manager otvoren, videćete grafikon koji predstavlja način na koji se vaš disk koristi. Ako obavljate tešku operaciju sa fajlovima, kao što je kopiranje ili lepljenje datoteke, videćete da se linije na grafikonu pomeraju nagore ili nadole da bi označile njegovu upotrebu. Ovo predstavlja aktivnost u poslednjih 60 sekundi. Takođe možete pogledati manji grafikon ispod primarnog, koji pokazuje brzinu prenosa u poslednjih 60 sekundi. Ispod toga će biti druge informacije kao što su aktivno vreme, vreme odziva, brzina čitanja i brzina pisanja. Visoke brzine čitanja i pisanja ukazuju na to da se disk intenzivno koristi.

To je sve što treba da gledate kada je upotreba diska u pitanju, u operativnom sistemu Windows 11. Međutim, ne treba ga mešati sa skladištem na disku, kojem možete pristupiti tako što ćete otići u aplikaciju za podešavanja, izabrati System, a zatim Storage. Taj meni podešavanja vam daje više načina da očistite prostor na hard disku ako je potrebno.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,