BIZIT plus

Microsoft počinje da pruža savete o kodiranju za Arm 

Microsoft je najavio “Arm savetodavnu uslugu za programere” koja bi trebalo da pomogne programerima da razvijaju softver koji je napisan za verziju Windows-a prilagođenu arhitekturi procesora.

PCPress.rs Image

U 2027. godini, četvrtina računara neće koristiti x86, a Redmond želi da njegov ekosistem bude spreman

Pozivajući se na istraživanje analitičke firme Counterpoint koje predviđa da će računari sa Arm procesorima imati tržišni udeo od 25% do 2027. godine, u odnosu na trenutnih 14%, Mike Adams, potpredsednik za inženjering korisničkog iskustva u Microsoft-u, proglasio je “kompatibilnost aplikacija za Windows na Arm arhitekturi su od suštinskog značaja za kontinuiranu upotrebljivost vaših aplikacija!”

I od suštinskog značaja za upotrebljivost Windows-a na Arm, koji će biti manje privlačan ako kupci smatraju da ne može da podrži njihove omiljene programe. Zbog toga Microsoft mora da se pobrine da računari sa Arm procesorima ne zaostaju, ili će i proizvođači hardvera izbegavati ovu platformu, što znači da bi softverski gigant izgubio prihode od licenci za Windows i šansu za dodatne prihode putem pretplata dok se korisnici prijavljuju za Microsoft-ove 365 pakete.

Pročitajte i:  Kuda ide Excel korisnički interfejs?

Adamova objava navodi da većina softvera napisanog za Windows “radi pod emulacijom”, ali takođe savetuje “programere da prilagode svoje aplikacije da rade nesmetano sa minimalnim naporom”, ostavljajući nejasnim da li je svrha ovog programa da programeri konvertuju svoj x86 kod u Arm-nativne aplikacije ili samo da se osigura da njihov postojeći kod radi pod emulacijom. U objavi se takođe opisuje iskustvo rada sa Microsoft-om na razvoju nativnih aplikacija.

Adamova objava opisuje uređaje sa Arm procesorima kao “lagane, sa izuzetno brzom povezanošću, dugotrajnim vekom baterije i naprednim kamerama i audio mogućnostima, uz mnoge druge prednosti.” On tvrdi da ove prednosti “mogu povećati usvajanje uređaja sa Arm procesorima što motiviše više nezavisnih proizvođača softvera da razvijaju verzije svojih aplikacija optimizovane za Arm.”

Arm Advisory Service je proširenje postojećeg programa App Assure kompanije Microsoft koji pomaže programerima da prenesu aplikacije sa Windows 7 na Windows 10 ili 11.

Adamova objava pominje tehničke radionice, sugestije o “platformskim osobinama koje poboljšavaju iskustvo sa Arm aplikacijama”, uz uzorke koda i recenzije koje pomažu u razvoju za Arm arhitekturu. Potpredsednik takođe spominje “pomoć pri rešavanju problema koji se javljaju pri prenosu ili izgradnji Arm aplikacija” i “put za eskalaciju do Microsoft-ovih inženjera kako bi pomogli u razvoju softvera i pružili povratne informacije o proizvodu.” Iako takva ograničenja mogu biti iritantna, činjenica da Microsoft smatra da je ovaj program potreban svakako je značajna.

Pročitajte i:  Vodafone i Microsoft sklopili ugovor vredan 1,5 milijardi

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,