BIZIT plus

Microsoft pomaže 3D štampanje robotskih ruku

Microsoft i Belief Agency napravili su dokumentarnu seriju o dvadesetjednogodišnjem Easton-u LaChappelle-u, mladom inžinjeru koji je razvio tehnologiju 3D štampanja potpuno funkcionalnih robotskih ruku, i Momo, devetogodišnje devojčice, koja je pre tri meseca dobila jedan od njegovih proizvoda.

PCPress.rs Image

Oko 30 miliona ljudi širom sveta ima potrebu za nekim prostetičkim pomagalom, a prosečna cena visoko funkcionalne proteze je oko 100.000 dolara. Easton je sa 14 godina napravio svoju prvu robotsku ruku od LEGO kocaka, strune za pecanje, te električnih cevi. Pažnju javnosti je prvi put privukao 2013. godine na Naučnom sajmu Bele kuće, kada se tadašnji predsednik Barak Obama rukovao sa jednom od ruku koje je proizveo, a priča se nije tu završila.

Protekle četiri godine LaChappelle radi na kreiranju tehnologije za proizvodnju funkcionalnih proteza, koju bi svako mogao da nabavi po pristupačnoj ceni. Prostetička ruka koju je dobila devojčica Momo je samo početak, te je mladi inženjer nedavno objavio open-source za dizajn proteza koji bilo ko može da preuzme, te odštampa protezu uz pomoć 3D štampača.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Uključujući 3D štampu u svoju tehnologiju Easton je nastavio da razvija nove proizvode. Kada je ostao bez sredstava iz kompanije Microsoft su odlučili da mu priskoče u pomoć, te snime dokumentarni materijal tokom tog procesa. Pozvali su ga u Sijetl, gde su mu omogućili da koristi prototipske laboratorije B87, te mu na raspolaganje stavili svoje industrijske dizajnere.

LaChappelle-ov konačni cilj je da funkcionalne proteze postanu dostupne svima, bez obzira na platežnu moć. Uz pomoć njegove tehnologije stručnjaci će svuda u svetu moći da proizvode ove proteze, čak i sa ograničenim sredstvima, a on insistira da projekat ostane otvoren za sve, kako bi inspirisao inovacije koje bi mogle da dođu od drugih stručnjaka, te korisnika proteza.

Izvor: upbeatpr.com

Facebook komentari: