Prestigio-ASBIS

Pet hakerskih napada na koje treba obratiti pažnju

Da li mislite da ste zaštićeni od hakerskih napada? Možete da imate milion bezbednosnih šifri i antivirusa ali to ne znači da napad ne može i vama da se desi. Hakeri su pravi eksperti kada se radi o kompjuterima jer poseduju određeno tehnološko znanje koje ima omogućava da prevaziđu svaki problem. Mogu da uđu u vaš sistem ukradu informaciju koja im je potrebna i eventualno ta informacija može završiti na Dark Web-u.

PCPress.rs Image

Poslednja poznata firma na koju je izvršen ovakav napad je kreditna kompanija Equifax. Hakovanje Equfax-a je ugrozilo 143 miliona Amerikanaca. Zašto? Equfax kao kreditna kompanija čuva podatke o socijalnim brojevima korisnika, kreditne kartice, kada ste poslednji put platili račune, zajmove pa čak i da li plaćate alimentaciju. Napad na Equifax se odigrao između maja i jula ove godine, zvaničnici su rekli da je napad tek otkriven 29. Jula 2017. godine i kompanija je previše dugo čekala da kaže da je neko hakovao njihov sistem.

Ono što se mušterijama Eqifaxa može desiti je krađa identiteta, i naravno da im nestane sva ušteđevina sa računa. Ovo nije bio prvi napad ovakve vrste a verovatno neće biti ni poslednji. U zadnjih par decenija videli smo neke od najbezbednijih servera hakovanih od strane takozvanih „black hats“, ili crnih šešira.

Pročitajte i:  Malver Borat uopšte nije smešan

PCPress.rs Image

Finansijska hakovanja su uvek loša, ali uvek možete dobiti novu debitnu karticu. Kada vam ukradu informacije o vašem zdravstvenom stanju, kako onda da reagujete i da se postavite. Zato je napad na Anthem iz 2015. bio tako velika stvar. Zdravstveni nalozi deset miliona ljudi su bili kompromitovani, datumi rođenja i ostali lični podaci su se našli na crnom tržištu. Ali, stanje zdravstvenih bolesnika se nije nalazilo u kartonima čije su informacije procurele. Ranjivost Anthem sistema je izazvala razumljivu paniku u zdravstvenom sektoru. Kompanija je imala osiguranje na 100 miliona dolara u koliko se desi krađa podataka. Često kada se desi ovakva vrsta hakovanja, kompanije se pitaju da li obavestiti svoje korisnike.

PCPress.rs Image

Neki od ovih napada su opasni zato što ciljaju tačno na ranjivost kompanije i nakon toga nestanu bitna dokumenta. Tu je i JP Morgan slučaj iz 2014 godine gde su eksponirani podaci 76 miliona domaćinstava. Očekivalo se da finanijska institucija zna da čuva podatke svojih korisnika, zato kada su priznali da postoji napad podigao je paniku među korisnicima.

Pročitajte i:  DEADBOLT – ransomware koji ide direktno na vaše bekape

Analitičari su otkrili da je napadnut samo jedan server koji nije poboljšan na dva nivoa autentifikacije. JP Morgan troši 250 milion dolara godišnje na bezbednost, ali kada ste organizacija tog nivoa, sigurno postoje neke nepredviđene situacije koje će omogućiti hakerima da se ušunjaju u vaš sistem.

PCPress.rs Image

2013 sajber ratovanje je postalo stvarnos za Ministarstvo odbrane SAD-a (NMD) kada su hakeri navodno uspeli da dođu do visoko tehnološkog dizajna oružja. Zvuči kao da se radi o špijunskom filmu ali se stvarno desilo, i posledice su se osetile širom sveta. Dizajn oružija je jedan od načina kako se Zapad nalazi ispred svoje konkurencije u globalnoj igri šaha koja se zove diplomatija. Jedan od dizajna koji je bio ukraden je PAC-3 Patriot projektil sistem kao i Aegis sistem koji koristi mornarica. Mnogi nacrti vojnih letelica su ukradeni, uključujujući F35 Joint Figth Striker, najskuplji borbeni avion ikad napravljen.

PCPress.rs Image

Malver nikad nije zabavan kada vam zaključa kompjuter i pretvori ga u ransomware. Taj hakerski napad pod imenom WannaCry ransomware se desio u maju kada je serija ransomware-a hakovala milione Windows PC širom sveta. Oni čiji su kompjuteri bili inficirani otkrili su da su im kompjuteri zaključanihakeri su tražili otkupninu 300 dolara da otključaju kompjuter sa podacima ili uređaj. Kad se sve završilo hakeri su imali u svojim rukam 144.000 dolara. Ako se desi da vaš kompjuter nekako bude hakovan i desi se ransomware, nemojte plaćati. Neki ransomware su prerušeni malvere i hakeri nemaju nikakvu sposobnost da otključaju vaš sistem, vaša najbolja opcija je da imate backup sistema.

Pročitajte i:  FBI veruje da iza nedavne velike pljačke kriptovaluta stoji hakeri iz Severne Koreje

Izvor: pcmag

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , , , ,