ePlaneta

Microsoft se suočio sa najvećim DDoS napadom u istoriji

Microsoft je objavio da je u avgustu ove godine pretrpeo rekordan 2,4 Tbps Distribute Denial-of-Service (DDoS) napad. On je bio usmeren ka Azure korisnicima iz Evrope i imao je za 140 procenata bandwith od prethodnog najvećeg DDoS napada na Microsoft, koji se desio 2020. godine. Takođe, u svom piku, ovaj napad je prestigao i najmasivniji dosadašnji napad, veličine 2,3 Tbps, koji je prošle godine bio usmeren ka Amazon Web Services-u.

ddos attack

Napad je trajao više od 10 minuta, sa tri pika – već pomenuti od 2,4 Tbps, a za njim su sledili pikovi od 0,55 Tbps i od 1,7 Tbps. Ovi napadi se tipično izvode kako bi se web sajtovi privremeno „ugasili“, odnosno kako bi servisi na njima privremeno bili offline, zbog nemogućnosti da procesiraju sve isporučene zahteve. Obično se izvršavaju kroz mreže botova, računara koji su kompromitovani nekim malicioznim softverom koji hakerima obezbeđuje daljinsku kontrolu nad njima. Microsoft je naveo da je Azure tokom ovog napada ostao online zahvaljujući ogromnom bandwith-u na njihovim serverima.

Pročitajte i:  Najveći broj spamova dolazi iz SAD-a

Utvrđeno je da je u napadu učestvovalo oko 70.000 računara iz većeg broja država uglavnom iz Azijsko-pacifičkog regiona, kao što su Malezija, Vijetnam, Tajvan, Japan i Kina, ali su uočeni i napadi iz SAD-a. Microsoft nije naveo ko je od njihovih Azure klijenata u Evropi bio meta napada, ali je pomenuo da se ovakav napad možda koristio samo kao diverzija, i skretanje pažnje, kako bi hakeri iskoristili drugi napad da se infiltriraju u kompanijske sisteme.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,