Microsoft ukida podršku za Internet Explorer u Windows-u 10

Internet Explorer nedavno je proslavio svoj 27. rođendan, po svemu sudeći, poslednji. Naime, od 15. juna 2022. godine, Microsoft ukida podršku za Internet Explorer 11 desktop aplikaciju na Windows 10 operativnom sistemu. Korisnici Windows Server 2022 OS-a, kao i drugih OS-ova sa long-term servisnom ekstenzijom i dalje će imati podršku za IE11, ali to je procentualno zanemarljiv broj korisnika. Inače, na Windows 11 OS-u IE desktop aplikacija nije nikad bila ni uključena.

ie

IE Mode za Edge browser imaće podršku do 2029. godine (a možda i duže), pa neće biti problema sa eventualnom nekompatibilnošću pojedinih stranica. Ipak, Microsoft će sve napadnije „terati“ korisnike da pređu na novi browser. Kompanija će u narednih nekoliko meseci sve agresivnije redirektovati korisnike sa Internet Explorer-a na Edge, a browser će uskoro biti permanentno isključen kroz Windows update.

Ovo će zatvoriti jedno bitno poglavlje u Microsoft-ovoj istoriji. IE je lansiran zajedno sa Windows 95 OS-om i za mnoge korisnike je bio prvi browser preko koga su pristupali Interenetu. Zahvaljujući integraciji unutar operativnog sistema, svoj vrhunac popularnosti doživeo je 2003. godine, kada je držao 95 procenata tržišta browser-a.

Pročitajte i:  Microsoft najavio otpuštanja i restruktuiranje svoje Mixed reality divizije

Ipak, IE će ostati zapamćen i po nekim od Microsoft-ovih najgorih poslovnih praksi. Recimo, 2001. godine, pokrenut je antimonopolski slučaj protiv kompanije u kojoj je navedeno da je integracija IE-a u OS dovela do pomenute dominacije, čime su konkurentska rešenja stavljena u neravnopravan položaj. Takođe, IE je stekao reputaciju softvera sa veoma lošim bezbednosnim rešenjima, a koristio je i nestandardno renderovanje, što je primoravalo kreatore web sajtova da posebno optimizuju svoje prezentacije za ovaj browser. Upravo ti problemi omogućili su da Chrome i Firefox polako ali sigurno preuzmu primat na tržištu browsera. Microsoft nikada nije uspeo da se izbori sa tim problemima, pa je to i razlog zašto je Edge browser sada zasnovan na Chromium-u, a ne na sopstvenoj tehnologiji.

Iako smo sigurni da vam IE neće nedostajati, on je ipak obeležio jednu eru u razvoju Internet-a i njegova zaostavština je upravo razvoj novih i modernijih browser-a koje danas upotrebljavamo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: