BIZIT plus

Microsoft zaposlio Sema Altmana

Microsoft  želi da formira svoj sopstveni tim za istraživanje veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

“Misija se nastavlja”

Satya Nadela je naveo da Microsoft ostaje posvećen partnerstvu sa kompanijom OpenAI. U još jednom preokretu, Microsoft je brzo reagovao i angažovao Sem-a Altman-a i Greg-a Brockman-a odmah nakon što je OpenAI potvrdio da se Altman neće vratiti. Sve to je objavio CEO Microsoft-a, Satya Nadela na X platformi.

Ovaj dvojac, zajedno sa kolegama, pridružuje se Microsoft-u “i vodiće novi napredni tim za istraživanje veštačke inteligencije.” Nadela je dodao da Microsoft “i dalje ostaje posvećen partnerstvu sa kompanijom OpenAI“. Takođe, ovo znači da se veliki deo talenta OpenAI-a može preseliti u Microsoft. To svakao može može usporiti napredak široko korišćenog proizvoda ChatGPT.

Altman nije puno komentarisao dešavanja, osim što se zahvalio kolegama iz OpenAI-a na podršci. Međutim, Altman je potvrdio svoje angažovanje u Microsoft-u. On je napisao X-u da se “misija nastavlja.” U odgovoru na tu objavu, Nadela je rekao da je “izuzetno uzbuđen” što ima Altman-a kao izvršnog direktora novog tima. “Tokom godina smo mnogo naučili o tome kako da osnivačima i inovatorima pružimo prostor za izgradnju nezavisnih identiteta i kultura unutar Microsoft-a. Kao primer, on je naveo GitHub i Mojang Studios kao entitete unutar Microsoft-a gde su osnivači zadržali svoj identitet i gde je Microsoft podržao tu autonomiju unutar svoje strukture.

Pročitajte i:  Microsoft možda priprema jeftiniju Xbox Series X konzolu

Nove vesti su objavljene odmah nakon što je postojala mogućost da bi Altman mogao da se vrati u OpenAI, nakon njegovog iznenadnog otpuštanja.

Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI

Međutim, razgovori su propali. Nakon toga je OpenAI saopštio da se Altman (i suosnivač Greg Brockman) neće vratiti. Zatim, suosnivač Twitch-a, Emmett Shear imenovan je za novog izvršnog direktora OpenAI-a.

Priča sigurno još uvek nije gotova, jer potvrda Altman-ovog otpuštanja i njegovog kasnijeg angažovanja u Microsoft-u postavlja mnoga pitanja. Microsoft je uložio 13 milijardi dolara i poseduje 49 dsto udela u profitabilnom segmentu OpenAI-a. Takođe, Microsoft je nedavno predstavio svog AI asistenta Copilot-a koji se pokreće tehnologijom koju je razvio OpenAI.

Međutim, OpenAI ima čudnu korporativnu strukturu sa “ograničenim profitom”, sa profitabilnim i neprofitabilnim telom što utiče na Microsoft-ovu investiciju. Uprkos navodima Nadele, partnerstvo sa OpenAI-jem će svakako biti pogođeno time što Microsoft ima svoj tim za istraživanje veštačke inteligencije. Posebno zbog toga što će ga voditi bivši izvršni direktor OpenAI-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: