BIZIT plus

Mikroigle za praćenje metabolizma

Tim istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu kreirao je uređaj koji se može nositi i koji koristi mikroigle za jednokratnu upotrebu za kontinuirano uzorkovanje i analizu intersticijske tečnosti. Nosivi uređaj može meriti nivoe glukoze, alkohola i laktata, što bi sve moglo biti korisne informacije za pacijente sa dijabetesom.

PCPress.rs Image

Elektronski uređajna flasteru

Flaster za jednokratnu upotrebu je pričvršćen za elektronski uređaj za višekratnu upotrebu koji može bežično da komunicira sa aplikacijom za pametne telefone i koji se može puniti pomoću komercijalno dostupnih bežičnih stanica za punjenje. Istraživači se nadaju da se tehnologija može prilagoditi za merenje drugih zdravstvenih parametara, značajno proširujući njenu potencijalnu upotrebu.

Upravljanje nivoima glukoze može biti balansiranje za pacijente sa dijabetesom, ali tehnologija je spremna da izvuče deo posla iz jednačine. Ovaj najnoviji nosivi uređaj ima za cilj da pruži podatke u realnom vremenu o tri parametra koji su od interesa za ovu populaciju pacijenata i koji bi im mogli pomoći da efikasnije upravljaju svojom bolešću. Uređaj pruža informacije o nivoima glukoze, kao i kod postojećih komercijalnih monitora glukoze, ali takođe pruža podatke o nivoima alkohola i laktata.

Alkohol može uticati na nivo glukoze, tako da je korisno za osobe sa dijabetesom da paze na unos alkohola kako bi im pomogli da predvide bilo kakve promene u nivou glukoze tokom ili nakon pijenja. Nivo laktata je pokazatelj zamora mišića, kao što je tokom ili posle intenzivnog vežbanja, a to takođe može uticati na sposobnost tela da reguliše nivo glukoze. Više informacija o ovim parametrima može pomoći u boljem upravljanju glukozom.

Sam uređaj je mali i nenametljiv, veličine otprilike šest naslaganih novčica. Mikroigle prodiru u kožu i uzimaju uzorke intersticijske tečnosti, koristeći enzime na vrhu svake igle koji reaguju sa ciljnim supstancama u intersticijskoj tečnosti. Ova reakcija generiše sićušnu električnu struju koju uređaj može da otkrije i zatim prenese ove podatke na pametni telefon.

„Ovo je kao potpuna laboratorija na koži“, rekao je Joseph Wang, jedan od programera novog uređaja. „Moguće je da kontinuirano meri više biomarkera u isto vreme, omogućavajući korisnicima da prate svoje zdravlje i dobrobit dok obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti.

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,