BIZIT plus

Prolećno spremanje (elektronskih uređaja)

Stiglo je proleće, a s njim i vreme za spremanje. Nije samo kućno okruženje podložno raznim vrstama prljavštine već su to i naši računari i drugi elektronski uređaji. Kako ih pravilno očistiti i održavati i da li je svejedno kako čistite svoj PC računar, tablet, laptop ili telefon?

PCPress.rs Image

Celu stvar dodatno komplikuje situacija s Covid-19 epidemijom, koja nas je sve naterala da se zapitamo koliko puta dnevno i na koji način dodirujemo ekrane, da li potom dodirujemo lice i razne delove tela, nametnula potrebu redovnog čišćenja i dezinfekcije svega u našim domovima (premda je to, naravno, poželjno raditi i inače, iako ne toliko intenzivno), uključujući tu i razne elektronske uređaje.

Od čega početi? Najlakše je reći – od svega; međutim, najbolje je krenuti od aparata s kojima smo često u kontaktu, naročito ukoliko obavljamo svakodnevne poslove i obaveze putem njih. Primera radi, čišćenje tastature ima daleko veći prioritet od čišćenja monitora, iako će mnogima „upadati u oči” prljavština na ekranu, dok na bakterijski raj pod prstima neće obraćati previše pažnje. Dakle, prioritet su mobilni telefon, računari (posebno laptop), tablet, pa nadalje dokle se stigne.

PCPress.rs Image

Pre nego što se upustite u avanturu, valja nabaviti alkohola, destilovane vode, sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Od velike pomoći mogu biti i razni raspršivači koji mogu da uklone prašinu – idealno bi bilo ukoliko imate raspršivač s motorom kojim možete da „produvate” sve što je potrebno, ali za manje stvari vam je dovoljna i sprej-boca koja pod pritiskom izbacuje vazduh i uklanja prljavštine. Takve stvari možete da kupite za par stotina dinara u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici. Sprej-boca takođe dobro dođe i za prskanje dezinfekcionih sredstava jer tada možete po svojoj volji mešati rastvore u određenim procentima i prskati po površinama. Recimo, 70 procenata alkohola i 30 procenata vode je u neku ruku univerzalni recept za sve ekranske površine i takvim rastvorom možete slobodno prskati po tabletu, telefonu, televizoru.

Čišćenje telefona i tableta

Imajući u vidu koliko često dodirujemo ove uređaje, njihovo čišćenje se prosto nameće kao prioritet. Treba voditi računa da ovakvi uređaji imaju oleofobne nanose koji su otporni na otiske prstiju, ali se čišćenjem mogu oštetiti. Proizvođači generalno preporučuju destilovanu vodu i mikrofiber krpu. No, u eri pandemije, telefone i tablete je vrlo preporučljivo dezinfikovati, tako da slobodno upotrebite 70% alkohol i vodu, te mikrofiber krpu uz poneki pamučni tampon kojim ćete očistiti osetljivije delove i područja oko zakrivljenja, komandnih tastera i slično.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

PCPress.rs Image

Ne bi trebalo da zaboravite da istom prilikom dezinfikujete i futrolu telefona, ukoliko je koristite. Naravno, vodite računa da se sve što očistite lepo osuši (recimo, futrola pre nego što vratite telefon u nju), kao i da operete i svoje ruke jer ste onda džaba krečili. Ukoliko hoćete samo da operete, a ne i da dezinfikujete uređaje, dovoljna će biti neka vlažna mikrofiber krpa.

Ne zaboravite slušalice

Vrlo važan aspekt na koji se često zaboravlja jesu slušalice. Zamislite samo koliko tu može da se nađe mikroba i bakterija, a i koliko su čiste u generalnom smislu. Takve slušalice, naročito bubice, idu direktno u uho, posebno kada imamo moderne bubice koje ulaze veoma duboko u ušni kanal i zarad bolje izolacije prianjaju uz zidove ušnog kanala. Ukoliko je to prljavo i inficirano, može vrlo lako da prenese razne vrste bolesti preko ušnog kanala – uostalom, pitajte bilo kog otorinolaringologa.

PCPress.rs Image

U suštini, preporuke se ne razlikuju previše od čišćenja telefona i tableta, samo smo želeli da ukažemo na važnost ovakvog postupka. Ne zaboravite da je ušni kanal integralna celina sa čitavim sistemom koji čine i grlo i nos, te da kroz te telesne šupljine razne bakterije i virusi mogu prodreti u vaše telo. Higijena uređaja koji direktno naležu na uši zato je izuzetno važna.

Šta s laptopom?

Laptop je esencijalni računar današnjice. Čini osnovu i našeg kućnog i našeg poslovnog sveta, osim u danas retkim slučajevima gde jedan broj srećnika / entuzijasta može da priušti dovoljno prostora i novca za moćan desktop računar. Svoj laptop nosimo sa sobom svuda, baš zato što je lako poneti ga, staviti u torbu i prenositi čitav digitalni svet sa sobom. Kako onda postupiti s večitim saputnikom?

Pročitajte i:  Nothing Phone 2a: I dalje providan, i dalje zanimljiv

Saveti su slični kao i s telefonom i tabletom. Koristite mikrofiber krpu, ovlažite je ukoliko želite da očistite ekran, a upotrebite pominjani rastvor ukoliko želite da ga dezinfikujete. Preporučljivo je dezinfikovati s vremena na vreme, pogotovo ako imate laptop sa ekranom osetljivim na dodir, kakvi su prilično česti u današnje vreme. Stvari se malo komplikuju ako želite da obavite neko kompleksnije čišćenje laptopa, budući da dosta toga zavisi od njihove izrade.

PCPress.rs Image

U principu, preporučljivo je okrenuti laptop i malo ga protresti kako bi mrvice i prljavština „ispali” iz tastature, odnosno otvorenih delova. Ukoliko je vaš laptop takve konstrukcije da se može otvoriti, situacija je idealna – otvorite donji deo i upotrebite raspršivač vazduha pod pritiskom, te razduvajte prašinu i prljavštinu. To može blagotvorno uticati i na performanse vašeg računara, budući da će smanjiti i nivo zagrevanja i buke, a s vremena na vreme je neminovno taloženje razne prljavštine i prašine, ma koliko inače vodili računa o čistoći vašeg računara.

Ukoliko to ne možete da uradite… nastaje problem. Naša preporuka je da periodično (jednom godišnje ili barem jednom u dve godine) odnesete laptop u ovlašćeni servis gde imaju odgovarajuće alate kojima je moguće otvoriti laptop da ga malo „produvaju” i pročiste. Nažalost, mnogi laptopi danas se prave tako da se ne mogu otvoriti, pa ste praktično osuđeni na ovu stavku, ali generalno ne bi trebalo da bude velikih problema sa čišćenjem računara.

Kako očistiti desktop PC?

Kada je PC u pitanju, stvari slično stoje, samo su površine koje treba pokriti veće. Sa ekranom, tj. monitorom radite isto kao i u prethodnim situacijama, a razne površine stonog računara možete čistiti na različite načine. Preporučujemo da ovde ne koristite previše alkohola u rastvorima, budući da nema prevelike potrebe za tim – pretpostavljamo da ne dodirujete često svoj desktop računar po raznim površinama, te da za detaljnijom dezinfekcijom nema prevelike potrebe. Srećom, mnoga današnja kućišta imaju filtere za prašinu – izvadite ih, produvajte i operite, pa potom vratite na mesto. Sjajna stvar, bez ikakve sumnje!

Pročitajte i:  Huawei najavljuje lansiranje novog pametnog telefona

PCPress.rs Image

Eksterne delove očistite vlažnim mikrofiber krpama. Ukoliko se osećate dovoljno odvažnim i „znate materiju”, otvorite kućište svog računara i očistite prašinu koja se nagomilala i nataložila unutra. Idealno bi bilo ako imate nešto što će lako produvati najvažnije delove. Posebno se dosta prašine zadržava u elementima koji se pokreću – kulerima procesora i grafičke karte, ventilatorima kućišta… Ali se dosta toga gomila i na hard-diskovima ili donjem delu kućišta. Samo vodite računa da elektronske uređaje ne čistite vlažnim krpama, odnosno da pre otpočinjanja procesa čišćenja isključite računar – ne biste verovali koliko nam se puta omaklo da to uradimo u praksi.

Za sam kraj, desktop računar nije to što jeste bez periferija. Tastatura i miš mogu da povuku sa sobom more prljavštine. Miš stalno klizi po stolu i na donjem delu se svašta može naći, kao i na njegovom kablu. Ukoliko je tastatura mehanička, onda ste u idealnoj poziciji – jednostavno povadite tastere, očistite tastaturu i potom ih vratite na njihovo mesto. U suprotnom, morate ići sličnim putem kao kod laptopa – obrnite tastaturu, dobro je protresite, izduvajte nekom prskalicom koliko možete, pređite preko tastera krpom, po mogućstvu ovlaženom dezinfekcionim sredstvom.

PCPress.rs Image

Svi pomenuti koraci možda deluju naivno, zdravorazumski i kao nešto što ste verovatno već znali, ili makar slutili. Međutim, nećete verovati koliko nas puta u praksi pitaju na koji način održavati uređaje. Kako broj uređaja koje koristimo raste i silni tipovi prolaze kroz naše ruke iz godine u godinu, nije zgoreg podsetiti se s vremena na vreme kako pravilno raditi neke stvari. I što je najbitnije – raditi ih redovno.

Facebook komentari: