ePlaneta

Milijarde korisnika Gmail-a i Outlook-a upozorene su da ne kliknu na “kiss of death” dugme

Jednostavan klik na pogrešno dugme može da zarazi vaš uređaj, čime rizikujete sve privatne informacije koje imate na računaru.

PCPress.rs Image

Stručnjaci za sajber bezbednost izdali su novo upozorenje zbog opasnog malvera u vašem inboksu

Stručnjaci bezbednosne firme KnowBe4 objasnili su na svom blogu: „Izgleda da QBot malver nadživljava svoje konkurente kroz inovativne nove načine društvenog inženjeringa žrtava da im pomognu da ga instaliraju”.

QBot je oblik zlonamernog softvera koji postoji od 2008. Za najnoviju verziju se kaže da kombinuje nekoliko taktika kako bi prevarila žrtve da je preuzmu. Hakeri mogu da sakriju zlonamerni softver u PDF fajlovima koje biste slučajno mogli da preuzmete sa linka do zlonamerne web lokacije koja vam je poslata u emailu. Ako kliknete na link, fajl će se preuzeti i od vas će se tražiti da kliknete na „otvori“ da biste otkrili „zaštićeni fajl“. Ovo je dugme na koje nikada ne smete da kliknete – klikom se pokreće zlonamerni fajl na vašem uređaju.

Pročitajte i:  AI i Gmail: Lakše pisanje i pretraživanje mejlova

Stručnjaci kompanije Kaspersky ranije su označili QBot kao „bankarski trojanac“, jer se koristi za krađu vaših važnih prijava i akreditiva.

Najbolja stvar koju možete da uradite je da održavate ažurnim antivirusni softver na svom računaru i izbegavate da kliknete na bilo koje sumnjive email linkove ili iskačuće prozore na web lokaciji.

KAKO IZBEĆI FIŠING PREVARU

Uvek budite pažljivi kada proveravate od koga je imejl.

Čak i ako izgleda zvanično, još jednom proverite email adresu i potražite bilo kakve pravopisne greške ili male abnormalnosti u email adresi pošiljaoca.

Nikada nemojte biti pod pritiskom da otvorite prilog i izbegavajte da kliknete na frazu „enable content“.

Ako ste sigurni da je email koji ste primili prevara, obavestite svog email provajdera klikom na dugme „Report“ i izbrišite ga.

Izvor: The-sun

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,