BIZIT plus

Minecraft – edukativna alatka?

Minecraft: Education Edition postaje dostupan na Chromebook računarima taman na vreme za početak nove školske godine. Naravno, govorimo o teritoriji SAD, gde je procenat zastupljenosti Chromebook računara ogroman – čak 60% svih kompjutera koje su škole kupile tokom 2018. godine su upravo Chromebook uređaji.

PCPress.rs Image

Microsoft i Google na istom zadatku

Još jedna pikanterija vezana za ovu vest jeste što je Minecraft u vlasništvu kompanije Microsoft, dok iza Chromebook računara stoji Google. Poznato je rivalstvo ovih firmi na mnogim poljima, a posebno su se sukobljavali u domenu internet pregledača, gde su Internet Explorer i Edge vodili veliki boj protiv Chrome-a, često koristeći i nedozvoljena sredstva, što potvrđuju i brojne presude raznih sudskih instanci širom sveta. No, izgleda da su po ovom pitanju veliki rivali zakopali ratne sekire. O čemu se zapravo radi?

Igranje kao edukacija

Minecraft: Education Edition se pojavio još 2016. godine. Sada Microsoft dodaje Chromebook računare na spisak uređaja koji podržavaju ovu igru, omogućavajući školama da igru koriste u edukativne svrhe. Upravo s tim ciljem je Minecraft: Education Edition i dizajniran, kako bi omogućio virtualnu komunikaciju učenicima unutar igre, te omogućio nastavnicima da pokriju širok dijapazon važnih tema i lekcija iz raznih predmeta, uključujući istoriju, matematiku i drugo, sve u atmosferi popularne igre. Lekcije učenici otkrivaju tako što istražuju mapu sveta, slično kao što se radi u osnovnoj igri. Posebno je zanimljivo kada se otkrivaju elementi periodnog sistema, što je dosta hvaljeno u proteklom periodu od strane nastavnika hemije.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot: Drug za igranje video igara

Minecraft: Education Edition na Chromebook računarima će nuditi i druge elemente koje nude standardne verzije igre. Tu spadaju krosplatformska podrška, tako da se učenici mogu igrati zajedno bez obzira da li imaju Chromebook računare, ili pak koriste Windows, iPad ili Mac uređaje. Zanimljivo je da će na Chrome OS-u učenici zapravo koristiti Android aplikaciju za Minecraft: Education Edition. Kako se bliži početak nove školske godine, sigurno je da će ovo omogućiti nove opcije kada su virtuelne učionice u pitanju, makar kada je reč o teritoriji SAD.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: