PC Press Studio

Mobile World Congress zabranila prisustvo ruskim kompanijama

Ruska invazija na Ukrajinu sada utiče na sajmove tehnologije. Prema izveštajima TechCrunch-a i Reuters-a, GSMA je zabranila nekim ruskim kompanijama izlaganje na Mobile World Congress 2022. godine. Iako udruženje nije navelo kojim kompanijama je zabranjeno prisustvo, rečeno je da neće postojati ruski paviljon koji bi predstavljao mobilne proizvode te zemlje.

PCPress.rs Image

Ruske kompanije su na listi sankcija

Nema planova za otkazivanje ili odlaganje samog MWC 2022. godine, rekao je šef GSMA John Hoffman. Međutim, organizacija je na svom sajtu rekla da će poštovati sve „sankcije i politike“ usmerene na Rusiju. Neke kompanije su na listi sankcija, dodao je Hoffman. Mere dozvoljavaju mobilne uređaje, ali samo pod uslovom da se ne šalju radnicima ruske vlade ili filijalama.

Kao i kod nekih sajmova, ruske kompanije kao što je prevoznik VimpelCom mogu kupiti namenski izložbeni prostor koji bi im omogućio prisustvo. Glavna zabrana će prvenstveno uticati na one kompanije koje su se oslanjale na ruski paviljon za prisustvo.

Pročitajte i:  Apple platio kaznu od 12,12 miliona dolara u Rusiji

Zabrane stižu jer tehnologija sve više služi kao bojno polje za Rusiju i njene zapadne protivnike. Facebook i Twitter preduzeli su korake da zaštite Ukrajince. Rusija, zauzvrat, ima ograničen pristup Facebook-u u znak odmazde za akcije ograničavanja četiri ruska medija. Hteo to ili ne, GSMA se meša u politiku koja bi mogla da utiče na mobilni svet u celini.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,