ePlaneta

Moderne tehnologije i štampani parkovi

Park koji je delo kompanije AICT (Advanced Intelligent Construction Technology) je neka vrsta demonstracije koliko je tehnologija 3D štampe do sada uticala na građevinsku industriju. Bližimo se vremenu kada će skoro sve moći da se odštampa u rekordnom roku, što je sasvim sigurno napredak.

PCPress.rs Image

Pomenuti park se nalazi u gradu Shenzhen u Kini, a izgleda kao pokušaj da se obrišu, ili makar zamute granice između betona i prirode. U pitanju je dakle neka vrsta oaze, hibrida koji urbano meša sa zelenim okruženjem. Futuristički park je sagrađen samo uz pomoć 3D štampača, a iz ptičje perspektive izgleda i kao ostatak nekog praistorijskog naselja, budući da je zelenilo prošarano betonskim stazama koje liče na temelje nekih prastarih građevina.

Park se prostire na 5.500 kvadratnih metara, a u izgradnji su dostignuća napredne robotike kombinovana s prednostima otpornih materijala, te sistemom gradnje koji korisnicima omogućava da u sistem ubace unapred pripremljene digitalne modele, nakon čega softver te projekte pretvara u signale koje šalje do robotske ruke koja ih štampa.

Pročitajte i:  Da li vam je potreban šesti prst?

Sledeći ovakav park bi mogao da se pojavi u Sjedinjenim Američkim Državama, a tehnologija bi potom mogla da posluži i za druge projekte, na primer brzo štampanje stambenih jedinica za one kojima je neophodan krov nad glavom.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,