Monkova skala tona kože čini internet inkluzivnijim

Google je usvojio Monk skalu tona kože (MST) za upotrebu u svom softveru i proizvodima kako bi osigurao da su sve vrste nijansi kože tačno prikazane i predstavljene na internetu. MST skala je delo profesora sa Harvarda i sociologa dr Ellisa Monka, i predstavlja skalu od 10 tačaka koja pomaže mašinama da bolje razumeju i stoga bolje predstavljaju raznovrsnije tonove kože. To je značajan korak u odnosu na skalu od šest tačaka koja se danas obično koristi na mreži.

PCPress.rs Image

Skala od 10 tačaka

Skala od 10 tačaka je potvrđena kroz američku studiju koju je pokrenuo Google Research, a koja je anketirala ljude iz niza različitih zajednica – da li smatraju da je njihov ton kože predstavljen na njoj.

MST skala sa svojih 10 tačaka ima dovoljno varijacija da odražava više ljudi nego trenutni model, ali ne povećava složenost, omogućavajući računarima i softveru da joj se brzo prilagode. Međutim, ovo nije njeno apsolutno konačno stanje. Google navodi da su razmere i A.I. koji to podržavaju u toku i smatra se početnim korakom u pravom smeru. MST skala je otvorenog koda i kroz partnerstva u industriji, koristiće se za poboljšanje slika i sadržaja na mreži kao deo napora da se internet učini inkluzivnijim.

Gde ćemo videti MST skalu na delu? Google posebno pominje Google slike, gde će biti dodata opcija za preciziranje rezultata uključivanjem boje kože. MST skala će tada pomoći da se dobiju rezultati koji vam više odgovaraju. MST skala će takođe doći u Google fotografije kroz niz novih filtera za realne tonove koji su joj dodati, a koji su dizajnirani pomoću skale da bolje prilagode više nijansi kože. Oni će stići u iOS i Android aplikaciju Google fotografije u narednim nedeljama.

MST skala nastavlja posao koji je Google započeo 2021. godine pod imenom Real Tone, gde su kamere Pixel 6 i Pixel 6 Pro koristile A.I. i druge alatke za bolje prikazivanje različitih tonova kože. Alat Real Tone je takođe ugrađen u funkciju Auto Enhance u Google fotografijama.

Izvor: digitaltrends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: