TrendMicro

Moskovski metro lansirao sistem plaćanja prepoznavanjem lica

Više od 240 metro stanica širom Moskve dozvoljava putnicima da plate kartu gledanjem u kameru. To je omogućeno instaliranjem prvog facial recognition payment sistema na svetu. Sistem je nazvan FacePay a funkcioniše tako što povezuje fotografiju korisnika sa njegovim računom u banci i sistemom plaćanja u metrou, kroz Mosmetro aplikaciju. Putnici koji se povežu na ovaj sistem neće morati da vade svoj telefon, keš ili platnu karticu iz džepa prilikom plaćanja,  – biće dovoljno da prilikom ulaska u metro samo pogledaju u kameru.

metro

Enkriptovan sistem

Ceo sistem je enkriptovan, kamera će proveravati samo ključne biometrijske podatke na licu, a podaci će se čuvati u zaštićenom data centru sa strogo ograničenim pristupom. Takođe, Odeljenje za informacione tehnologije uverava korisnike da fotografije koje prilože u sistem neće biti prosleđivane policiji ni drugim državnim i javnim organima.

Aktivisti koji se bore protiv narušavanja privatnosti su zabrinuti zbog novog sistema i najavljuju tužbu. Međutim, ako je sudeći po prethodnoj tužbi, ona se neće dobro završiti po njih. Naime, Moskva je 2017. godine instalirala 170.000 kamera koje su u stanju da prepoznaju lica, s ciljem da identifikuju kriminalce na ulici. Aktivisti su podneli tužbu protiv njih, ali je sud odbio kao neosnovanu, tvrdeći da upotreba tehnologije prepoznavanja lica ne ugrožava privatnost građana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,