Ključ koji besplatno vraća ukradene podatke

BlackByte ransomware već neko vreme muči brojne žrtve, pa su bezbednosni eksperti odlučili da im priskoče u pomoć. Objavljen je ključ koji besplatno vraća ukradene podatke, takozvani „decryptor“ koji eliminiše posledice napada.

PCPress.rs Image

Eksperti odavno strahuju od velikih napada, budući da curenje podataka o klijentima može ozbiljno da ugrozi reputaciju neke kompanije, ali i onih koji joj pružaju bezbednosne usluge. Ransomware napadi nisu retka pojava, a kompanije javnost najčešće ne informišu o takvim događajima, već radije plaćaju traženi otkup. Većina ransomware napada generiše jedinstvene ključeve za svaki fajl, koji su neophodni da bi se kompromitovani podaci enkriptovali. Žrtve ih dobijaju kada za to plate.

PCPress.rs Image

BlackByte ransomware koristi AES simetričnu enkripciju, pa se isti ključ koristi i za enkriptovanje i za povraćaj ukradenih fajlova. Bezbednosni stručnjaci iz Trustwave su zahvaljujući tome napravili jedinstveni ključ uz pomoć kojeg žrtve fajlove mogu da povrate besplatno. Izvorni kod za ključ može da se preuzme preko Githuba, ali to ne znači da je problem zauvek rešen, budući da je sigurno da će napadači uskoro „sanirati ovu komplikaciju“.

Pročitajte i:  Prevaranti se žale da ih pljačkaju – drugi prevaranti

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *