Možete da koristite Apple Vision Pro iako imate bolest kretanja i da se ne razbolite

Apple je prijavio preko 5.000 patenata da napravi Apple Vision Pro.

PCPress.rs Image

Ovako je još upečatljivije

Sada jedan od ovih patenata pokazuje kako je Apple učinio bezbednim korišćenje Apple Vision Pro-a sa mučninom izazvanom kretanjem. To znači da čak i ako ne možete da koristite druge VR/AR headset-ove zbog bolesti kretanja, Apple-ov headset je bezbedan za upotrebu.

Patent pokazuje da se većina smanjenja bolesti kretanja u headset-u dešava na nivou procesora. Vision Pro R1 čip je odgovoran za obradu podataka sa 12 kamera, 5 senzora i 6 mikrofona na uređaju. Međutim, Apple ga je podesio na način koji će smanjiti mučninu izazvanu kretanjem i istovremeno poboljšati ukupno uranjanje.

Evropski zavod za patente objavio je Apple patent koji pokazuje detaljan rad Vision Pro smanjenja bolesti kretanja. Headset prilagođava sliku oko i izvan korisnikovog perifernog vida (zona zaobljenog pogleda) kako bi je učinila još upečatljivijom. Normalni AR/VR headset-ovi imaju crnu ivicu oko ivica slike kako biste bili fokusirani na sadržaj ispred vas. Međutim, Apple AR headset prilagođava kontrast i sliku izvan vidnog polja korisnika. Zvuk headseta je takođe podešen da zadrži fokus korisnika i smanji bolest kretanja. Ova kombinacija audio-vizuelnih znakova pomaže Apple-u da poboljša uranjanje i učini Vision Pro lakšim za korišćenje.

Pročitajte i:  Masovna proizvodnja dva nova AirPods modela počinje u maju

Ali tu se ne završava, pošto R1 čip ovaj proces čini ličnim za svakog korisnika. Prema patentu, headset će pratiti vaše pokrete očiju, položaj glave i pokrete ruku kako bi personalizovali iskustvo. Radi na 6 stepeni slobode (DoF – 6 degrees of freedom), prateći pokrete korisnika i prilagođavajući znakove u realnom vremenu.

Koja je uloga R1 čipa i M2 čipa u Apple Vision Pro?

Možda zvuči lako, ali za Apple je velika stvar da ugradi M2 čip u headset mešovite stvarnosti. Ovaj čip je praćen novim R1 čipom. Apple Vision Pro naziva svojim prvim „prostornim računarom“ i otuda M2 čip. On je odgovoran za izvršavanje svih zadataka na headsetu. Možete ga koristiti kao Mac ili iPad u mešovitoj stvarnosti, zahvaljujući M2 čipu.

Što se tiče R1, ovaj čip je odgovoran za obradu svega što vidite kroz headset. Svi podaci sa Vision Pro-ovih 12 kamera, 5 senzora i 6 mikrofona prolaze kroz ovaj čip. Dakle, R1 čip stvara i održava uranjanje, smanjuje bolest kretanja i prevodi vaše komande u M2 čip za obradu.

Pročitajte i:  Apple još uvek rezervisan prema Kini

Iako će Vision Pro biti dostupan sledeće godine, iznenađujuće je videti koliko je snage Apple ugradio u ovaj mali uređaj.

Izvor: Techlusive

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,