ERP 2024

Na Dark web-u se prodaje 3.8 milijardi ukradenih pristupnih podataka za Clubhouse i Facebook

Na Dark web-u se pojavila do sada najveća kolekcija ukradenih korisničkih podataka za pristup Clubhouse i Facebook društvenim mrežama. Navedeno je da se, u bazi koja se prodaje, nalaze informacije o čak 3.8 milijardi korisnika ovih mreža. Tražena cena za kompletnu bazu je minimum 100.000 dolara. Prodavac je naveo i da je voljan da smanji broj podatak koje će prodati, ukoliko kupac nema dovoljno keša (bitcoin-a).

dark web

Ovu ponudu otkrio je CyberNews istraživački tim, a kao inicijalni datum kada je baza ponuđena na prodaju na privatnoj aukciji navodi se 4. septembar. Prodavac tvrdi da se u bazi nalaze imena, brojevi telefona, Clubhouse rank i linkovi do Facebook profila.

Clubhouse, audio društvena mreža, doživela je procvat tokom prošlogodišnjeg COVID zatvaranja, pa su informacije koje se nude u bazi za nju verovatno i dalje aktivne. Iako podaci za nju, sami po sebi ne vrede mnogo, potencijal leži u povezivanju korisnika sa Facebook profilima korisnika, koji su mnogo atraktivniji hakerima. Ovako kombinovani podaci mogu da predstavljaju „zlatni rudnik“ za hakere koji se bave prevarama, jer zahvaljujući njima mogu da kreiraju personalizovane napade. Razlog za to je što ljudi imaju tendenciju da dele previše podataka na društvenim mrežama, što hakerima samo olakšava da odaberu najbolji način za ostvarenje uspešne prevare (na primer, upotrebljavajući informacije koje su našli na njihovim Facebook nalozima).

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Ako ste korisnike jedne od ovih (ili obe) društvene mreže, možda ne bi bilo loše da razmislite o promeni svojih lozinki na njima. Šansa da baš vi budete žrtva nekog hakerskog napada nije velika, ali bolje je ovim putem u potpunosti isključite tu mogućnost.

Izvor: Betanews

Facebook komentari: