ERP 2024

Naftne bušotine postale digitalne i u našoj zemlji

NIS je implementirao ECO digitalnu platformu čiji se rad bazira na primeni alata industrije 4.0 (AI, ML, Digital Twin) i koja kao takva predstavlja avangardu u procesu monitoringa i kontrole izrade bušotine.

PCPress.rs Image

Ne postoji sektor privrede koji ne automatizuje svoje poslovanje i ne prilagođava se potrošačima ili digitalizaciju ne koristi kao alat za optimizaciju poslovnih procesa i očuvanje konkurentnosti. Četvrta industrijska revolucija nam je donela ubrzane tehnološke promene, pa su se i one industrije koje su dugo važile za konzervativne prilagodile. Jedna od njih je naftna industrija koja sada već u potpunosti prati savremene trendove u poslovanju i neprestano modernizuje svoje tehnologije.

Za naftni sektor digitalizacija, pre svega, podrazumeva inovacije u istraživanju i proizvodnji nafte i gasa i korišćenje naprednih digitalnih platformi za njihovo upravljanje. U našoj zemlji, kompanija NIS sprovodi proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja i na taj način modernizuje i čini efikasnijim rad kompanije. Najnoviji korak u digitalnoj transformaciji poslovanja NIS-a je uvođenje ECO digitalne platforme koja daje punu kontrolu nad procesom izrade bušotine, što omogućava primenu mera optimizacije procesa bušenja bez pravljenja kompromisa s tehnološkim rizicima.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

I naftaši u digitalnoj trci

ECO digitalna platforma je softversko rešenje čiji se rad bazira na primeni alata industrije 4.0 (AI, ML, Digital Twin) i koje predstavlja avangardu u procesu monitoringa i kontrole izrade bušotine, a čijom se primenom danas može pohvaliti mali broj kompanija u naftnoj industriji.

Primena ovog naprednog sistema omogućava potpunu automatizaciju procesa daljinskog praćenja i kontrole izrade bušotina, pri čemu je manuelni pristup analitici zamenjen softverskim pristupom u realnom vremenu. ECO digitalna platforma daje punu kontrolu nad procesom izrade bušotine, što dalje omogućava primenu mera optimizacije procesa bušenja. Konkretno, primenjene mere optimizacije rezultirale su skraćenjem vremena izrade bušotine za oko pet odsto, a sve bušotine su završene uspešno. Digital Twin tehnologija, bazirana na podacima u realnom vremenu i matematičkim modelima koji vrše proračune hidraulike i mehanike bušenja u frekvenci 1 Hz, omogućavaju bržu i pouzdaniju analizu, pri čemu je prostor za ljudsku grešku znatno smanjen.

„Smart alarm” sistem

„ECO digitalna platforma donela je potpuno nov pristup i promenu koncepta monitoringa procesa izrade bušotine. Sistem prediktivne analitike praćen smart alarm sistemom je ono što pravi ključnu razliku u odnosu na konvencionalni pristup kontrole bušenja. Osim toga, ovaj softver omogućava bržu i pouzdaniju analizu, pri čemu je prostor za ljudsku grešku znatno smanjen. Proces rada je bitno pojednostavljen, a manuelni pristup analitici zamenjen je automatskim”, naveo je Uroš Kokotović, direktor Departmana za bušenje i bušotinske radove u kompaniji NIS.

Pročitajte i:  Kompanija NIS objavila izveštaj o održivom razvoju za 2023. godinu

Online Drilling

NIS je proces digitalizacije i automatizacije izrade bušotina započeo još 2019. godine realizacijom projekta Online Drilling, a sada je postojeći sistem monitoringa unapređen implementacijom ECO digitalne platforme. Ovaj projekat kompanije NIS biće predstavljen na ADIPEC forumu (Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference) od 2. do 5. oktobra 2023. godine.

Šta je omogućila primena ECO digitalne platforme?

  • Projektovanje bušotine,
  • prediktivnu analitiku,
  • KPI analitiku u realnom vremenu,
  • post-well analitiku (multi-well poređenje),
  • Digital Twin tehnologiju,
  • pametni sistem alarmiranja i dijagnostike,
  • Road Map rizika i
  • napredni oblik izveštavanja.

www.nis.rs

Facebook komentari: