Nagrađivana ekonomistkinja koristi veštačku inteligenciju kako bi smanjila jaz u rodnoj jednakosti

Razlika u rodnoj ravnopravnosti u tehnološkom sektoru je dobro dokumentovana.

PCPress.rs Image

Katica Roj objašnjava zašto je krajnje vreme da kompanije udvostruče rodnu ravnopravnost

Istraživanja su pokazala da žene zauzimaju samo 22% svih tehnoloških uloga u evropskim kompanijama, dok je udeo finansiranja koje prikupljaju samo ženski timovi pao sa 3% na 1% od 2018. Ovo pitanje preovlađuje na svim nivoima industrije. Anketa Web Summit-a iz 2022. godine pokazala je da 67% evropskih žena u tehnologiji oseća nepravednost u pogledu plaćanja u poređenju sa svojim muškim kolegama. Uprkos ovoj pesimističkoj slici, tehnologija takođe može da obezbedi sredstvo za zatvaranje jaza u rodnoj ravnopravnosti.

To je misija priznate rodne ekonomistkinje i bivše globalne direktorke Global 500, Katice Roj.

Za Roj, misija ima lične korene. Kada se vratila na posao nakon porodiljskog odsustva, i sama je iskusila nejednakost u platama. Odlučila je da osmisli svoje rešenje. Godine 2017. osnovala je Pipeline Equity, SaaS kompaniju sa ciljem da poboljša međusobnu rodnu ravnopravnost na radnom mestu.

Nagrađivana platforma za HR analitiku kompanije, Pipeline Equity, koristi veštačku inteligenciju i računarstvo u oblaku kako bi pomogla kompanijama da operacionalizuju svoje obaveze prema DEI u svakodnevnim akcijama i poboljšaju uključenosti i jednakosti za 70% za tri meseca.

Pročitajte i:  Kina je napravila chatbot zasnovan na Xi Jinpingu

„Zanimljivo je da smo otkrili na tržištu da 96% izvršnih direktora stavlja jednakost u svoje glavne prioritete, ali samo 22% zaposlenih redovno vidi da se ona deli i meri“, kaže Roj. „Dakle, imate ovaj jaz od 74% između brendiranja poslodavca i stvarnog iskustva zaposlenih. To je ono što želimo da promenimo.”

Jednako zanimljivo je da je originalno istraživanje iza Pipeline Equity-a otkrilo da, u 4.000 kompanija u 29 zemalja, za svakih 10% povećanja intersekcionalne rodne jednakosti, dolazi do povećanja prihoda od 1% do 2%. „Kapital nije samo prava stvar, već i ogromna ekonomska prilika“, kaže Roj. Da budemo precizni, ta ekonomska prilika bi mogla dodati 12 biliona dolara globalnom BDP-u.

Ali uprkos društvenim i ekonomskim prednostima rodne ravnopravnosti, Roj veruje da postoje dve stvari gde kompanije greše: fokusiranje na programske, a ne sistemske promene, i fokusiranje na „popravljanje“ žena umesto na popravljanje sistema.

Ona tvrdi da je za nas i našu globalnu ekonomiju „kritično važno“ da učvrstimo kapital tako što ćemo postepeno ukinuti naše predrasude koristeći AI.

Pročitajte i:  Vertiv predstavlja sveobuhvatna AI rešenja za napajanje i hlađenje

„Sa sistemom koji je po dizajnu pravičan, imamo priliku da zaista olakšamo pravičnost tokom našeg života. Pitanje nije da li možemo da dođemo do pravičnosti koristeći tehnologiju, već da li ćemo to izabrati”.

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari: