Računari i Galaksija

Najbolje iz 2022. godine: Komponente i periferijska oprema

Poslednji dani 2022. godine su pravo vreme za naš tradicionalni pregled utisaka o proizvodima i uslugama s kojima smo se susreli u proteklih 12 meseci. Iz mase uspomena odabrali smo one koje su ostavile najjači utisak, ali i proizvode koji su uticali (ili će tek uticati) na računarsko tržište. Konkurencija je bila jaka, odlučivale su nijanse ali i subjektivna ocena. Zato ovaj tekst nemojte smatrati rang-listom, već našim pogledom na ICT scenu.

PCPress.rs Image

Većina korisnika koji malo bolje poznaju računare, ne želi da bude ograničena ponudom gotovih računara. Oni se najčešće odlučuju da samostalno sklope svoj PC ili barem da prilagode neki od gotovih modela svojim potrebama. Prostor nam ne dozvoljava da se “mnogo širimo”, pa smo zato odabrali tek nekoliko komponenti i periferija za koje smatramo da će biti interesantni takvoj ciljnoj grupi.

Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24 GB OC – Ultimativna grafika

PCPress.rs Image

Palit GeForece RTX 4090 GameRock OC je moćna i vizuelno veoma atraktivna grafička kartica koja je namenjena gejmerskim računarima s providnim bokovima. Zasnovana je na najnovijoj generaciji NVIDIA RTX-a, koji donosi velike inovacije u smislu kombinovanja konvencionalne rasterske 3D grafike i ray-traced elemenata, kako bi se obezbedila veća realističnost prikaza slike. Kartica ima 24 GB DDR6 memorije, 16.384 CUDA jezgara i koristi PCI Express 4.0. Sirova snaga je unapređena novim Optical Flow Accelerator-om, koji pomaže da AI generiše kompletne frejmove igara ili video-snimaka, bez upotrebe raster grafičkog engine-a.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra – Savršen spoj dizajna i snage

Cena: 288.000 dinara.

Intel Core i9 13900K – Ultimativni procesor

PCPress.rs Image

Sa ovim procesorom produktivnost će biti podignuta na maksimalan nivo. Intel Core i9 13900K je procesor zasnovan na Hybrid Core arhitekturi koja donosi 24 jezgra u jednom CPU, pri čemu je zadržana kompatibilnost sa LGA 1700 soketom. Procesor je dizajniran da obezbedi vrhunske performanse uz optimalnu upotrebu energije. Sačinjavaju ga 16 energetski efikasnih jezgara koja su namenjena za obavljanje zadataka u pozadini, dok osam jezgara na 3 GHz donose vrhunske performanse u zahtevnim aplikacijama i igrama. U turbo modu ovaj procesor postiže 5,7 GHz, a podržava PCI Express 5.0, kao i dualchannel DDR5 ECC memoriju na 5.600 MHz.

Cena: 95.500 dinara.

AMD Ryzen 7 5700X – Procesor s najboljim odnosom cene i performansi

PCPress.rs Image

Nije svima potreban (preskup) procesor ultimativnih karakteristika, kada za tri puta manje novca mogu da dobiju dovoljno moćan CPU. On stiže iz AMD-a – Ryzen 7 5700X je CPU koji će sve poslove jednog umereno zahtevnog korisnika obaviti na vrhunski način. Zasnovan je na AM4 socket-u, sa osnovnom frekvencijom 3,4 GHz (u turbo modu dostiže 4,6 GHz), osam jezgara, 512 KB L1, 4 MB L2 i 32 MB L3 keša. Procesor je otključan za overklokovanje, pa ko želi, može da iz njega izvuče još dosta dodatne snage.

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

Cena: 30.700 dinara.

Gigabyte AORUS C700 GLASS GB-AC700G – Gejmersko kućište

PCPress.rs Image

Kada je reč o kućištima, većina korisnika je ravnodušna – kupiće obično kućište koje zadovoljava zahtevane tehničke karakteristike. Gejmeri su posebna sorta korisnika, jer njihovi računari ne samo da moraju da budu “zveri” već takav skor mora i da se vizuelno prikaže. A upravo u tom aspektu ističe se Gigabyte AORUS C700 GlASS GB-AC700G kućište. Futurističkog dizajna koji nikog neće ostaviti ravnodušnog, ovo full tower kućište obezbeđuje dovoljno prostora za brze (i velike) grafičke kartice, vodeno hlađenje, dovoljan broj različitih konektora i sve ostale komponente koje čine deo vrhunskog gejmerskog računara. Uz sve to, kućište poseduje sopstveno prilagodljivo osvetljenje, koje će dodatno podići atmosferu prilikom intenzivnih gejmerskih sesija.

Cena: 75.000 dinara.

Samsung Odyssey G7 32″ – Monitor za igru i posao

PCPress.rs Image

Samsung Odyssey G7, sa zakrivljenim ekranom dijagonale 32″, najbolji je izbor ukoliko želite monitor koji će obezbediti ultimativno igračko iskustvo i istovremeno biti spreman za najzahtevnije poslovne potrebe. Sa osvežavanjem ekrana na 240 Hz i vremenom odziva od samo 1 ms (gray to gray), to je najbrži monitor na tržištu koji će iskustvo igranja podići na najviši nivo. Kada su poslovne primene u pitanju, dijagonala od 32 inča i rezolucija 2560*1440 piksela biće sasvim dovoljne da se na ekranu prikažu svi potrebni podaci, a da oni ne budu suviše sitni za gledanje.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy AI je stigao u Srbiju

Cena: 80.000 dinara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,