Najbolje iz 2022. godine: Prenosivi računari

Poslednji dani 2022. godine su pravo vreme za naš tradicionalni pregled utisaka o proizvodima i uslugama s kojima smo se susreli u proteklih 12 meseci. Iz mase uspomena odabrali smo one koje su ostavile najjači utisak, ali i proizvode koji su uticali (ili će tek uticati) na računarsko tržište. Konkurencija je bila jaka, odlučivale su nijanse ali i subjektivna ocena. Zato ovaj tekst nemojte smatrati rang-listom, već našim pogledom na ICT scenu.

PCPress.rs Image

Laptop računari se po performansama više ne razlikuju mnogo od desktop varijanti. Njihovi procesori približili su se desktop modelima, a velika prednost je što su ovi računari prenosivi, s baterijama velikog kapaciteta i s monitorima visoke rezolucije. U vreme kada je hibridni modus rada (u kancelariji i od kuće) postao uobičajen, imati sve potrebne softverske alate i podatke uvek pored sebe, predstavlja veliku prednost.

Lenovo ThinkPad Z13 AMD G1 – Dizajnerski laptop

PCPress.rs Image

Ako želite da ostavite najbolji utisak pred poslovnim partnerima, onda nema boljeg računara od Lenovo ThinkPad Z13 AMD G1, naročito ako odaberete verziju presvučenu veganskom kožom. Kombinacija crne veštačke kože i aluminijuma u bronzanoj boji čine da ovaj laptop prosto odiše luksuzom. Ali, nije samo dizajn razlog zašto smo se u ovoj kategoriji odlučili upravo za njega. Pored atraktivnog izgleda, male mase i kompaktnih dimenzija, on donosi izuzetne performanse. Uostalom, verzija koja nam je “zapala za oko” poseduje AMD Ryzen 7 PRO G850U procesor, 16 GB RAM-a, M.2 SSD od 512 GB, bateriju velikog kapaciteta i 13,3 WUXGA ekran. Zaista na vrhu piramide.

Pročitajte i:  Najveći proizvođač računara na svetu tiho predstavlja poslovni projektor koji radi na Androidu 

Cena: 357.000 dinara.

ASUS Zenbook 13 OLED – Ultratanki laptop

PCPress.rs Image

Male dimenzije i masa, kao i fantastičan OLED ekran, glavne su karakteristike ASUS Zenbook 13 OLED laptopa. Odlikuju ga solidne performanse zasnovane na Intel Core i7 procesoru, 16 GB RAM-a, SSD-u od 512 GB, a korisnici dobijaju i dugotrajnu autonomiju. Ovaj laptop kombinuje snagu, portabilnost i pristupačnu cenu, što su tri najvažnije karakteristike ultratankih prenosivih računara. Uz sve to, korisnici dobijaju i OLED ekran HD rezolucije, koji je teško nalaći čak i u mnogo skupljim prenosivim računarima.

Cena: 128.000 dinara.

ASUS ROG Zephyrus M16 (2022 GU603ZW) – Gejmerski laptop

PCPress.rs Image

Premijum laptop sa ekranom dijagonale 16 inča i odnosom stranica 16:10. Ekran ima osvežavanje na čak 165 Hz i QHD+ rezoluciju. Vrhunske hardverske specifikacije učinile su ASUS Rog Zephyrus M16 najboljim izborom za ljubitelje igara, ali i poslovne primene. Tu posebno prednjače moćni Intel Core i9 procesor 12 generacije (i9-12900H), efikasna RTX 3070 Ti 8 GB grafička karta, kao i 16 GB DDR5 RAM-a. Unapređena je i autonomija baterije, koja sada može da izdrži od pet do osam časova rada, u zavisnosti od toga da li se laptop koristi za igranje ili druge poslove. Generalno, ovogodišnji model donosi oko 10 do 20 procenata bolje performanse u odnosu na prošlogodišnju verziju.

Pročitajte i:  Microsoft možda priprema jeftiniju Xbox Series X konzolu

Cena: 310.000 dinara.

DELL XPS 17 9720 – Zamena za desktop računar

PCPress.rs Image

DELL XPS 17 9720 je prenosivi računar koji može da zameni ne samo desktop već i tablet. U pitanju je laptop sa ekranom dijagonale 17 inča i UHD+ rezolucije, koji je pritom i osetljiv na dodir. Pokreće ga Intel Core i9 procesor 12 generacije, sa 16 GB DDR5 RAM-a, M.2 SSD-om od 1 TB i NVIDIA Geforce RTX 3060 grafičkom karticom. Uz sve ove komponente, baterija će bez problema izdržati ceo radni dan. Ovim računarom potpuno ste opremljeni za obavljanje najzahtevnijih poslova, kao što su 3D rendering, video-obrada, ali i ozbiljno igranje.

Cena: 457.500 dinara.

Microsoft Surface Laptop Go 2 – Za svakodnevni rad

PCPress.rs Image

Mnogim korisnicima nisu potrebni preterano moćni i skupi laptopi da bi njima obavljali svakodnevne poslove, a Microsoft je uspeo da napravi računar za najširi krug ljudi. Microsoft Surface Laptop Go 2 predstavlja dobro izbalansiran računar koji će većinu poslova završiti veoma efikasno. Zasnovan je na Intel Core i5 procesoru 11. generacije, 8 GB RAM-a, sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale 12,4 inča, a poseduje i integrisanu Intel Iris Xe grafiku. Interesantno je da ovaj računar ima odnos stranica ekrana 3:2, što je uglavnom odlika skupljih modela.

Pročitajte i:  Microsoft sprema redizajn Copilota

Cena: 136.000 dinara.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 – Poslovni laptop

PCPress.rs Image

Već godinama Lenovo ThinkPad X1 Carbon serija predstavlja top-izbor među poslovnim prenosivim računarima. Deseta generacija ove serije predstavlja odličan izbor, ne samo u biznis kategoriji već može da konkuriše i za najbolji laptop generalno. Kućište je napravljeno od kombinacije ugljeničnih vlakana i magnezijumskog rama, čineći ga veoma lakip i istovremeno veoma otpornim na udarce i padove. Laptop poseduje odličan 14-inčni ekran (postoji i u OLED varijanti), Intel Core i7-1260P procesor, 16 GB RAM-a i M.2 SSD kapaciteta 512 GB. Wi-Fi 6 se podrazumeva. Baterija izdržava oko 12 časova prosečnog rada, pa je ovo pravi izbor za poslovne ljude koji često putuju.

Cena: 336.000 dinara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,