ERP 2024

Najbolji proizvodi 2021. godine 1/8 – Prenosni računari

Kraj godine je tradicionalno vreme za pregled najinteresantnijih proizvoda s kojima smo se u prethodnih 12 meseci susreli. Na listi koju već godinama objavljujemo našli su se proizvodi koji su ostavili na nas najveći utisak. Nisu to samo najbrži i najskuplji modeli, već i oni koji su svojom pojavom uticali na celokupno tržište ili doneli neku novu ideju.

Asus ZenBook

Najbolji prenosni računari

Liste smo podelili u nekoliko kategorija, a u svakoj od njih našli su se proizvodi koji jasno segmentiraju tržište. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uključivali i proizvode koji nisu dostupni u našim prodavnicama, ovog puta smo rešili da delujemo lokalno – lista je sačinjena isključivo od proizvoda koje je moguće (ili je makar tokom godine bilo moguće) kupiti kod nas.

Desktop konfiguracije neminovno gube bitku s prenosivim računarima. Uostalom, ponuda desktop računara poznatih svetskih brendova, unapred sklopljenih i pripremljenih za prodaju, kod nas je skromna. Naši kupci se uglavnom odlučuju za samostalno sklapanje računara iz komponenti ili za odabir neke od lokalnih brendiranih desktop varijanti, čije konfiguracije se često menjaju, u zavisnosti od dostupnosti delova.

S druge strane, ponuda laptop računara je iz godine u godinu sve bolja, a i njihove performanse su odavno u rangu desktop-a. Zato smo ove godine odlučili da, kada su računari u pitanju, predstavimo samo naš izbor prenosivih modela.

Poslovni laptop: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9

PCPress.rs Image

Poslovni laptop računari postaju sve važniji deo radne opreme. Ako želimo da obezbedimo vrhunski računar za te potrebe, onda je Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 pravi izbor. Odlikuju ga odlične performanse, velika količina memorije, dovoljno prostora na SSD-u, a model koji je dostupan kod nas opremljen je i jednim od najbržih procesora današnjice. Sve to je spakovano u tanko i lagano kućište, s baterijom koja može da izdrži čitav radni dan i izuzetno kvalitetnom tastaturom. Ovo je i generalno jedan od najboljih laptop računara u 2021. godini i zasigurno najbolji poslovni laptop koji možete da kupite.

Pročitajte i:  ASUS predstavio kompletan Copilot+ PC portfolio na Computex 2024 sajmu

Cena: 279.000 din.

Gaming laptop: ASUS ROG Zephyrus DUO SE 15

PCPress.rs Image

Zephyrus Duo SE je laptop s dva ekrana koji igranje (ali i druge poslove na računaru) podiže na viši nivo. Zasnovan je na najbržem AMD Ryzen-u iz serije 5.000, kao i na NVIDIA GeForce RTX 3000 GPU-u. Ova kombinacija obezbeđuje visoke frame rate-ove i impresivan realizam u igrama, ali i veliku efikasnost u zahtevnim poslovima, kao što su editovanje fotografija ili 3D rendering. Igračko iskustvo dopunjuje 4K 120 Hz / 3 ms ekran, koji donosi visoku rezoluciju i brz odgovor na promene sadržaja na ekranu, čime će svaki detalj u igrama biti kristalno jasan. A da bi sve to radilo kako treba, implementiran je i inovativan sistem hlađenja. Kontrola je takođe poboljšana dodatnim ekranom postavljenim iznad tastature. Najkraće rečeno, ASUS ROG Zephyrus DUO SE 15 je ultimativni laptop za igru, za koji treba platiti i ultimativnu cenu.

Cena: 597.000 din.

Univerzalni laptop: ASUS ROG Strix G15 G513IH-HN026

PCPress.rs Image

Iako se ASUS ROG Strix G15 reklamira prvenstveno kao gaming laptop, to je moćna mašina prihvatljive cene koja će s lakoćom obaviti svaki zadatak. Odličan dizajn, kvalitetna izrada i osvetljenje koje je zaštitni znak ROG serije, nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Dijagonala ekrana od 15,6 inča u Full HD rezoluciji donosi osveženje od 144 Hz, a u ponudi su različite konfiguracije. Mi ovoga puta preporučujemo varijantu sa AMD Ryzen 7 procesorom, 16 GB RAM-a, NVIDIA GeForce GTX 1650 grafikom i SSD-om kapaciteta 1 TB. Jedan od razloga našeg odabira baš njega jeste to što ćete teško uspeti da pronađete drugi premijum laptop po ovoj ceni.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

CENA: 120.000 din.

Apple laptop: MacBook Pro 16″ M1 Max

PCPress.rs Image

Prelazak na sopstveni RISC procesor učinio je MacBook računare još moćnijim nego što su ikada bili. U ponudi je veliki broj MacBook računara, s dimenzijama ekrana od 13″, 14″ ili 16″. Mi smo za predstavljanje odabrali najveći i najjači model, ali koji god da odaberete, nećete pogrešiti. Dakle, MacBook Pro 16″ M1 Max ima ekran dijagonale 16″, a u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa 1 TB prostora na disku i 32 GB RAM-a. Već i u ovoj varijanti to je zver od računara, ali ga je moguće proširiti na 64 GB RAM-a i SSD-om kapaciteta do 8 TB. Naravno, pošto je u pitanju Apple, koju god varijantu da odaberete, spremite se da je ozbiljno platite. Ali kada posle toga počnete da obrađujete video-materijal, videćete da M1 procesor ostavlja Intel i AMD daleko iza sebe.

Cena: od 516.000 do 918.000 din.

2-u-1 laptop: HP Spectre X360 14

PCPress.rs Image

U kategoriji laptop računara koji mogu da se upotrebljavaju i kao tableti, tokom protekle godine na nas je najveći utisak ostavio HP Spectre X360 14. Ovaj uređaj, delom laptop, delom tablet, poseduje fantastičan OLED ekran osetljiv na dodir, izuzetno je lepo dizajniran i pre svega veoma je upotrebljiv u oba moda. Ekran ima rezoluciju 3.000*2.000 piksela, a PC je zasnovan na Intel i7 procesoru 11. generacije, Intel Iris Xe grafici, 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-u. Jedan neobičan detalj u vezi s ovim računarom je USB-C port smešten na samom uglu kućišta. U pitanju je lagana i kompaktna profesionalna mašina izuzetnog dizajna, koja će u svakom okruženju privlačiti poglede prisutnih.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Cena: 230.000 din.

Kompaktni laptop: ASUS ROG Zephyrus G14

PCPress.rs Image

ASUS ROG Zephyrus G14 je snažan i istovremeno lako prenosiv računar. I on je u osnovi igračka mašina, ali je pogodan za najrazličitije poslove. Hardversku osnovu čine AMD Ryzen procesori pete generacije, kao i GeForce RTX3060 grafika. U ponudi su dve opcije ekrana – sa QHD rezolucijom i osveženjem od 120 Hz ili Full HD verzija sa osvežavanjem od 144 Hz. Ovo je istovremeno i odlična multimedijalna mašina jer poseduje četiri zvučnika i Dolby Atmos zvuk. Računar ima i AI sistem za utišavanje buke, pa je idealan za glasovnu komunikaciju, bilo da se radi o igranju ili poslovnim sastancima. Dodaćemo još i da pojedini modeli ovog računara imaju i AniMe Matrix LED ekran na leđima monitora. Ukratko, vrhunska kombinacija snage i prenosivosti.

CENA: 220.000-250.000 din.

Facebook komentari: