Najbolji proizvodi 2021. godine 2/8 – Komponente i mrežni uređaji

Kraj godine je tradicionalno vreme za pregled najinteresantnijih proizvoda s kojima smo se u prethodnih 12 meseci susreli. Na listi koju već godinama objavljujemo našli su se proizvodi koji su ostavili na nas najveći utisak. Nisu to samo najbrži i najskuplji modeli, već i oni koji su svojom pojavom uticali na celokupno tržište ili doneli neku novu ideju.

PCPress.rs Image

Najbolje komponente i mrežni uređaji

Liste smo podelili u nekoliko kategorija, a u svakoj od njih našli su se proizvodi koji jasno segmentiraju tržište. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uključivali i proizvode koji nisu dostupni u našim prodavnicama, ovog puta smo rešili da delujemo lokalno – lista je sačinjena isključivo od proizvoda koje je moguće (ili je makar tokom godine bilo moguće) kupiti kod nas.

Uz desktop ili laptop računar treba imati i čitav niz dodatnih uređaja, koje ujedinjujemo u kategoriju “periferijska oprema”. Izabrali smo nekoliko komponenti vrednih vaše pažnje.

Višenamenski monitor: Philips Superwide 499P9H/00 VA

PCPress.rs Image

Sve češća potreba za dva monitora stvorila je novu klasu Superwide monitora. A među njima se tokom 2021. godine istakao Philips SuperWide 499P9H. U pitanju je zakrivljeni monitor dijagonale 49 inča, sa rezolucijom 5.120*1.440 piksela i odnosom stranica 32:9. Monitor je ogroman, bukvalno zamenjuje dva ekrana dijagonale 27 inča. Idealan je za poslovne primene, naročito u slučajevima kada se radi sa ogromnim Excel tabelama, za grafički dizajn kada je potrebno otvoriti gomilu prozora s paletama, a što da ne, i za igre. Interesantno je da, pored standardnih mogućnosti, ovaj monitor ima i MultiView opciju, kada se istovremeno na ekranu može prikazati slika iz dva izvora, a ugrađeni KVM svič omogućava da sa jednom tastaturom i mišem možete da kontrolišete više različitih računara. Ne zaboravimo ni Pop-Up kameru koja podržava Windows Hello sistem logovanja.

CENA: 140.000 din.

Gejmerski monitor: LG UltraGear 38GN950-B

PCPress.rs Image

LG UltraGear je najsnažniji monitor u LG-jevoj ponudi, gejmerski monitor iz snova. Ima zakrivljeni ekran sa ultrawide odnosom stranica, dijagonalom od 37,5 inča i rezolucijom 3.840*1.600 piksela. Frekvencija osvežavanja ekrana je 160 Hz, a vreme odziva samo 1 ms. Kompatibilan je sa NVIDIA G-SYNC i sa AMD FreeSync Premium Pro tehnologijama koje omogućavaju igračima da dožive besprekorne i tečne pokrete tokom brzih igara u visokoj rezoluciji. Ove tehnologije efikasno eliminišu kočenje i zamrzavanje ekrana i obezbeđuju savršeni doživljaj prilikom igranja.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

CENA: 200.000 din.

Grafička karta: NVIDIA GeForce RTX 3070 TI

PCPress.rs Image

GeForce RTX 3070 TI zasnovana je na Ampere, drugoj generaciji NVIDIA RTX arhitekture. Ima unapređena Ray Tracing jezgra, nove streaming multiprocesore i veoma brzu memoriju, dakle dovoljno snage za igranje najzahtevnijih igara u visokoj rezoluciji. AI specijalizovana Tensor jezgra obezbeđuju dodatno ubrzanje uz beskompromisan kvalitet slike. U doba hroničnog nedostatka čipova, ova grafička kartica (ako uspete da je pronađete u prodavnicama) je zadržala relativno normalnu, mada i dalje visoku cenu.

CENA: 156.000 din.

Gejmerski CPU: AMD Ryzen 9 5900X

PCPress.rs Image

AMD Ryzen 9 5900X doneo je najveći generacijski skok u performansama, što znači da je daleko moćniji od svog direktnog prethodnika. Ovo nije samo brži i jači procesor za uobičajene poslove, već predstavlja moćan CPU za igranje i kreativan rad. Cenovno je sasvim prihvatljiv, a činjenica da zbog njega nećete morati da kupujete novu matičnu ploču (ako već imate AMD kompatibilnu) predstavlja dodatni bonus. Ako je ploča starija, biće potreban upgrade BIOS-a. Procesor je zasnovan na 7-nm Zen 3 arhitekturi i poseduje 12 jezgara sa 24 thread-a, a radi na 3,7 GHz.

CENA: 74.000 din.

Univerzalni CPU srednje klase: AMD Ryzen 5 5600G

PCPress.rs Image

U situaciji kada su cene grafičkih kartica skočile, PC gejmeri se okreću integrisanim rešenjima kako bi premostili ovu prepreku. I tu je AMD Ryzen 5 5600G našao svoje mesto kao idealno rešenje. Ovaj procesor ima integrisanu Radeon grafiku sa sedam jezgara koja radi na 1.900 MHz, dok sam CPU ima osnovni klok od 3,9 GHz. Ova postavka možda neće obezbediti vrhunske performanse u 4K rezoluciji, ali na 1080p sve radi više nego dovoljno dobro da korisnicima priušti odličnu zabavu.

Pročitajte i:  AGON by AOC širi svoju novu G4 gejming seriju

CENA: 35.000 din.

Budžetski CPU: AMD Athlon 300GE

PCPress.rs Image

Bilo da tražite procesor za svoj PC zasnovani medija centar ili za desktop računar opšte namene, AMD Athlon 300GE je najbolji izbor, ako se uzmu u obzir performanse i cena. Jeftin je i iznenađujuće brz za tu cenu. Naravno, neće moći da se meri sa znatno skupljim procesorima, ali bićete impresionirani njegovim mogućnostima. Procesor radi na 3,4 GHz, poseduje dva jezgra i mali je potrošač energije, pa će i neko jeftinije napajanje sasvim lepo zadovoljiti njegove potrebe. A kao dodatni bonus, ovaj procesor u sebi ima integrisanu i Radeon Vega 3 grafiku.

CENA: 9.000 din.

Interni SSD: ADATA XPG Gammix S70

PCPress.rs Image

XPG Gammix S70 je brzi M.2 2280 NVMe 1.3, prvi ADATA SSD koji koristi PCIe Gen4 *4 interfejs. Za postizanje rezultata od 7.400 MB/s za sekvencijalno čitanje i 6.400 MB/s za sekvencijalni upis podataka zaslužna je kombinacija Phison kontrolera i TLC (triple-level cell) NAND-a. SSD stiže za lepo dizajniranim i, što je važnije, efikasnim metalnim sistemom za odvođenje toplote, pa je idealan za igrače, PC entuzijaste, overklokere i profesionalce koji se bave video-renderingom.

CENA: 20.000 din. (1 TB)

Eksterni SSD: Kingston XS2000

PCPress.rs Image

Kingston XS200 je trenutno najbrži eksterni USB SSD, koji koristi USB 3.2 2*2 specifikaciju. To znači da on upotrebljava dve PCIe Gen3 veze, što mu obezbeđuje dvostruko veći protok u odnosu na USB 3.2 Gen2 standard. Kingston SSD XS2000 je spakovan u aluminijumsko kućište minijaturnih dimenzija i težak je samo 29 grama, pa ga nećete osetiti u džepu. Kućište može da se dodatno zaštiti gumiranom navlakom, što ga čini otpornim na padove i udarce. Maksimalnu brzinu ovaj SSD može da ostvari na svim aktuelnim operativnim sistemima koji imaju podršku za USB 3.2 2*2 tehnologiju. Najbolje od svega je što se ta brzina dostiže bez potrebe za instalacijom dodatnih drajvera. Primera radi, fajl veličine 1 GB možete da prekopirate za samo jednu sekundu.

Pročitajte i:  Nvidia postala vrednija kompanija od Alphabet-a

CENA: 13.000 din. (500 GB)

NAS uređaj: QNAP TS-451+

PCPress.rs Image

Na polju NAS sistema, najbolji odnos između cene i performansi donosi QNAP TS-451+. Iako ne nudi najveći kapacitet niti predstavlja najmoćniji QNAP-ov model, dovoljno je kompaktan i dovoljno snažan da zadovolji sve potrebe za smeštanjem podataka u kućnom i malom poslovnom okruženju, a može da posluži i kao odličan medija server. Pokreće ga Intel Celeron J1900 CPU, a još jedna dobra stvar je mogućnost lakog dodavanja RAM-a u slučaju potrebe za tim. Ovaj NAS ima četiri SSD/HDD slota, s podrškom do ukupno 64 TB smeštajnog prostora, a po pitanju konekcije poseduje dva 1 GB LAN konektora, USB 3.0, USB 3.2 Gen 1… Iako nema mogućnost ubacivanja M.2 SSD-ova, ovaj NAS trenutno donosi najviše za uložen novac.

CENA: 70.000 din.

Bežični ruter: D-Link DIR-X1560

PCPress.rs Image

D-Link ruter DIR-X1560 je uređaj sa inovativnom Wi-Fi 6 mrežom koji nudi veći kapacitet i manje zagušenje. Ugrađeni inteligentni QoS optimizuje protok, poboljšana je roditeljska kontrola, a postoji čak i mogućnost jednostavne glasovne kontrole (Amazon Alexa i Google Assistant). OFDMA i MU-MIMO tehnologije dozvoljavaju simultano povezivanje više uređaja uz smanjenu latenciju. Automatski update firmware-a obezbeđuje da ruter uvek bude optimizovan i unapređen najnovijim funkcionalnostima. Maksimalna kombinovana bežična brzina kreće se do 1,5 Gbps, što obezbeđuje optimalno Wi-Fi iskustvo svih povezanih uređaja, bez obzira na to da li se radi o video-strimingu, online igranju ili običnom surfovanju.

CENA: 13.000 din.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,