N Central domination

Najmanji film na svetu – snimljen telefonom i mikroskopom

dot Predstavljamo vam Dot, najmanjeg akcionog heroja na svetu. Bežeći, dok se čitav njen svet bukvalno ruši, svega 9mm visoka Dot postaje glavni junak najmanjeg filma ikada snimljenog.

Jednostavno nazvan “Dot”, ovaj neobičan film, snimljen telefonom Nokia N8 uz pomoć mikroskopa, predstavlja početak novog, “stop-motion” načina snimanja. Producent filma je Aardman, koji stoji i iza ostvarenja Gromit.

Radnja filma, koji sa sve odjavnom špicom traje 97 sekundi, bazira se na pokušajima Dot da se izvuče iz neobičnog sveta u kojem se našla, a koji se ruši.

Animatori su koristili 3D štampač kako bi stvorili čak 50 različitih verzija Dot. Kažu da manja nije mogla biti, jer da su je još smanjili ne bi mogli odvojiti glavu od udova. Svaki njen deo je ručno bojen, a delovi tela su povezani ekstremno tankom žicom.

Dot će najverovatnije ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanji film na svetu.

Inače, mikroskop korišćen tokom snimanja poznat je kao Selskop – posebna vrsta mikroskopa, baš za mobilne telefone. Izumeo ga je bioinženjer sa Berklija, Daniel Fletcher. Selskop se mnogo koristi u Africi, za fotografisanje kože i ćelija krvi, a fotografije se šalju ekspertima na analizu.

Pročitajte i:  Sve što treba da znate o novoj Galaxy Z seriji telefona

Film “Dot” možete pogledati u nastavku. Tu je i Film o filmu, koji je nekoliko puta duži od samog filma…

 

 

Izvor: Daily mail

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,