Najzanimljivije Android P funkcije

Google je nedavno objavio Android P za developere, te se već po nešto zna o funkcijama koje čine da se ova verzija operativnog sistema razlikuje od prethodne.

PCPress.rs Image

Iako je Oreo verzija dospela na tek 1,1% Android uređaja, Google se već fokusira na sledeću verziju, koja je još uvek poznata samo kao Android P. Korisnici mogu da je očekuju na jesen, tako da bi funkcije mogle još da se menjaju, ali se pretpostavlja da će one najzanimljivije, a koje mogu da se vide u okviru developer preview-a, ostati netaknute.

Podrška za zarez na ekranu: U poslednje vreme se puno raspravlja o tome koliko je uopšte važan usek na displeju, koji je postao statusni simbol pošto ga je iPhone X uveo na velika vrata u tehnološki svet. Nakon toga, zarez je počeo da se pojavljuje i na mnogim Android uređajima, te je i logično da sledeća verzija operativnog sistema podrži ovaj tehnološki hir. Tako Android P donosi zvaničnu podršku za zarez u koji će biti smeštene kamere i senzori, a API za usek na displeju developerima omogućava da dizajniraju aplikacije prema obliku i funkcionalnosti ovog izreza.

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Promene u dizajnu: Oni koji su imali prilike da ga testiraju, kažu da Android P „izgleda poznato“, te da, kada je dizajn u pitanju, donosi samo suptilne promene, a najpre na polju notifikacija, te podešavanja.

Navigacija u zatvorenim prostorima: Mnogi će se složiti da Google Maps bitno olakšava život, ali je navigacija u zatvorenim prostorima do sada umela da isti učini i komplikovanim. To bi moglo da se promeni, budući da Android P donosi IEEE 802.11mc Wi-Fi protokol, poznat i kao Wi-Fi RTT (Round Trip Time) uz pomoć kojeg aplikacije mogu da procenjuju pozicije uređaja u zatvorenom prostoru.

Podrška za HDR i HEIF: Sa Android P verzijom dolazi i podrška za enkodiranje HEIF fotografija, što je zanimljivo, budući da HEIF tehnologija kompresovanja omogućava čuvanje fotografija visokog kvaliteta, a bez zauzimanja previše prostora za skladištenje. Očekuje se i HDR VP9 Profile, a to znači da će developeri lako moći da donose HDR-prilagođene video sadržaje krajnjim korisnicima, a preko različitih aplikacija.

Bolja sigurnost: A svakim novim Android ažuriranjem dolaze i bolje sigurnosne opcije, te je tako i sa verzijom P. Naime, Android P blokira sumnjive aplikacije, te na taj način sprečava da se prikupljaju podaci o korisnicima, a bez njihovog znanja. To znači da ograničava pristup mikrofonu, kamerama i senzorima kada je aplikacija u stanju mirovanja, a PIN-ovi i lozinke se koriste za enkripciju podataka pre nego što ovi napuste uređaj.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,