Nanomagnetni flaster meri pokrete mišića

Istraživači sa UCLA su razvili nosivi flaster koji može da meri pokrete mišića u osnovnim tkivima. Flaster sadrži nanomagnete, a pokreti u mišićima ispod mogu deformisati nastala magnetna polja, stvarajući električnu struju. Ovo obezbeđuje čitljiv signal za sistem, a takođe znači da se sistem samostalno napaja i da mu nije potrebna baterija.

PCPress.rs Image

Gumeni flaster je otprilike veličine dve poštanske marke i može se jeftino napraviti pomoću mašine za šivenje. Sistem bežično prenosi svoje podatke o kretanju na pametni telefon i vodootporan je, pomažući mu da ostane funkcionalan čak i ako se korisnik jako znoji. Istraživači se nadaju da će tehnologija biti korisna u proceni povreda mišića i u razvoju personalizovanih programa fizičke rehabilitacije za pacijente.

Nosivi uređaj koji može da uhvati male vibracije i pokrete iz osnovnih tkiva ima mnogo potencijalnih primena, od procene pokretljivosti i mišićno-skeletnih povreda, do merenja brzine srca i disanja. Ova tehnologija je najnovija kreacija ovih naučnika sa UCLA, koji su se okrenuli magnetima kako bi stvorili potpuno samostalni nosivi uređaj koji može veoma osetljivo da meri takva merenja.

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

„Naš uređaj je veoma osetljiv na biomehanički pritisak“, rekao je Jun Čen, jedan od vodećih programera nove zakrpe. „Uređaj pretvara mišićne aktivnosti u merljive električne signale visoke vernosti koji se bežično šalju u telefonske aplikacije. Ovo pokazuje potencijal za personalizovane fizikalne terapije i poboljšanje rehabilitacije mišićnih povreda.”

Mala zakrpa je u potpunosti samonapajana, koristeći promene položaja svojih zatvorenih magneta izazvane pokretima mišića da bi generisala električnu energiju kroz promene u magnetnom fluksu, u fenomenu koji se zove elektromagnetna indukcija. „Još jedan vrhunac uređaja su njegova svojstva samonapajanja“, rekao je Čen. „Sposobnost pretvaranja biomehaničke sile u električnu energiju znači da je uređaj takođe generator. Ovo eliminiše potrebu za glomaznim, teškim i čvrstim baterijskim paketima koji su obično potrebni u nosivim elektronskim dizajnima.”

Do sada se pokazalo da je tehnologija veoma osetljiva. Istraživači su ga testirali sa ljudskim dobrovoljcima u različitim delovima tela i uspeli su da izmere pokrete grla povezane sa gutanjem, pokrete gležnja tokom hodanja, a kada se stavi na zglob, flaster bi mogao da meri nečiji puls. „Testirali smo uređaj i za praćenje kardiovaskularnog sistema i disanja“, rekao je Čen. „Jednog dana, možda ćemo moći ponovo da izmislimo ili zamenimo postojeće sisteme, kao što su EKG, koji zahtevaju spoljne izvore napajanja, i učinimo ih manje glomaznim i nosivijim.

Pročitajte i:  Softver za predviđanje bolesti 

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,