BIZIT plus

Napredak zavisi od regionalnog razvoja, zaključak Jahorina ekonomskog foruma

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović učestvovao je na panelu „Euprava – okosnica savremenog društva“, održanom u okviru četvrtog Jahorina ekonomskog foruma, gde je predstavio rezultate koje je Vlada Republike Srbije postigla u digitalizaciji javne uprave i implementaciji usluga elektronske uprave.

PCPress.rs Image

U okviru svog izlaganja Jovanović je posebno istakao ključni razlog koji je doprineo uspehu elektronske uprave u Srbiji – postavljanje digitalizacije za jedan od prioriteta Vlade premijera Ane Brnabić, kao i njenu odluku da formira Kancelariju za IT i eUpravu kao službu Vlade.

„Projekti poput Bebo, dobrodošla na svet, eZUP, eKatastar, eRecept, ePravosuđe, elektronska registracija sezonskih radnika, Portal lokalne poreske administracije i eUpis primeri su kako je digitalizacijom Vlada Republike Srbije transformisala javnu upravu u efikasan servis građana, pruživši više miliona elektronskih usluga na godišnjem nivou“, izjavio je Jovanović.

On je istakao da je Digitalni samit Zapadnog Balkana, koji je početkom meseca održan u Beogradu, dokaz da u Srbiji i regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju celog regiona. Regionalna razmena znanja i ideja, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona, od neprocenjivog je značaja za dalji razvoj svake ekonomije, ali i regiona u celini.

Pročitajte i:  Počelo eZakazivanje za upis dece u osnovne škole

PCPress.rs Image

„Uspostavljanjem centra znanja Kancelarija za IT i eUpravu spremna je da postane regionalni centar Zapadnog Balkana za razvoj i implementaciju savremenih informacionih sistema i tehnologija, naročito u oblasti eUprave, veštačke inteligencije i robotike“, zaključio je Jovanović.

Facebook komentari: