BIZIT plus

Narod i želja za borbom rovera na Marsu

Nakon što se kineski rover 14. maja spustio na površinu Marsa, javnost je počela da se zabavlja idejom o borbi s roverom agencije NASA.

PCPress.rs Image

Perseverance, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosečnog automobila je ipak sleteo na Crvenu planetu, u oblast Jezero krater, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Osnovni cilj mu je potraga za tragovima života. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Misija Tianwen-1 je ka Marsu krenula u julu 2020. godine, a u februaru 2021. se približila planeti. Tom prilikom je ispitala izabranu oblast za sletanje, i to samo nedelju dana nakon što se američki Perseverance uspešno spustio na odredište. Prva samostalna kineska misija se sastoji od orbitera i rovera, koji su kao jedinstvena letelica u orbitu Crvene planete stigli 10. februara. Ta faza je letelicu dovela na 280 kilometara od površine Marsa, te 59 hiljada kilometara daleko od Zemlje, pa je orbiter uključio kameru, kako bi snimio ravnicu Utopia Planitia na koju se i spustio 14. maja.

Pročitajte i:  Prva baterija za domet od 1.000 km 

Kao što to obično biva, internet građani su pronašli nove načine da se pozabave sudbinom ova dva rovera, pa su društvenim mrežama počele da se šire priče o borbi, do koje naravno nikada neće doći. Obe zemlje su na svoje marsovske projekte potrošile milijarde dolara, što ideju o borbi čini još primamljivijom – veliki novac, veliki ulozi.

U priču su ušli i brojni analitičari, a njihov krajnji zaključak je da bi borba bila nerešena – Perseverance prednjači u težini i razdaljini koju može da pređe, ali Zhurong vodi u brzini i izdržljivosti. Iako se radi o najobičnijoj fantaziji, i ove rasprave su prilika da se ponešto nauči o tehnologiji, kosmosu, te dalekoj planeti u koju čovečanstvo gleda već neko vreme.

Pročitajte i:  Blizzard igre se vraćaju u Kinu ovog leta

Izvor: Futurism

Facebook komentari: