Plazma

Američki zvaničnici protiv Instagram Kids platforme

Prošlo je manje od dva meseca otkako su se pojavili navodi da je Facebook u ranoj fazi izgradnje Instagram verzije za decu mlađu od 13 godina. Iako vest nije zvanična, očigledni planovi već su izazvali negativne komentare demokratskih senatora i ostalih članova. U pismu koje su uputili američki zvaničnici traži se obustavljanje daljih aktivnosti oko pokretanja novog Instagram-a za decu.

Američki zvaničnici protiv Instagram Kids platforme.

Deca nisu pripremljena za internet sadržaj koji im se plasira

Državna tužiteljka Letitia James navodi da je ovo opasna ideja koja rizikuje bezbednost dece i dovodi do direktnog štetnog efekta. Takodje, u saopštenju stoji da su društveni mediji uticajni alat koji može loše uticati na decu koja nisu odgovarajuće starosti, pa mogu predstavljati laku metu pedofilima. Generalno, većina američkih zvaničnika smatra da su društvene mreže štetne za fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje dece i da cyber maltretiranje i upotreba Instagrama od strane pedofila za ciljanje dece pogoršavaju probleme.

Facebook-ova pravila o zaštiti dece na postojećim platformama često su meta prozivki i mnogi smatraju da deca uglavnom nisu dobro pripremljena da razumeju složenost internet sadržaja poput odnosa sa strancima, oglašavanja i neprikladnog sadržaja. Jedno istraživanje iz 2017. godine kaže da je 42% mladjih korisnika Instagram-a iskusilo maltretiranje na internetu. Iako su opasnosti koje su naveli državna tužiteljka James i ostali potpisnici opravdane, to ne uzima u obzir činjenicu da deca mlađa od 13 godina već koriste Instagram. Čini se da zakonodavci preventivno sprečavaju kompaniju da stvori novu aplikaciju za decu zbog postojećih problema sa Instagram-om za odrasle.

Pročitajte i:  Instagram testira feed preko celog ekrana sličan TikToku

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: