NASA i Nokia sklopile vredan ugovor

Kada se NASA vrati na Mesec negde tokom 2024. godine, želi da ima efikasan i pouzdan način međusobne komunikacije svojih astronauta, a za pomoć su se obratili mobilnom pioniru, kompaniji Nokia. Ove nedelje je svemirska agencija potpisala vredan ugovor sa Nokia-om od 14,1 miliona dolara za izgradnju 4G LTE mobilne mreže na mesečevoj površini.

nokia potpisala ugovor sa NASA-om

Za kvalitetnu komunikaciju astronauta

NASA je objavila da želi da omogući komunikaciju između lunarnih staništa i astronauta koji istražuju njegovu površinu. Takođe bi moglo da se obezbedi komuniciranje agencije sa svemirskim letelicama. Nokia ima zadatak da razmotri kako zemaljska tehnologija može biti modifikovana za lunarno okruženje kako bi podržala pouzdane i brze komunikacione sisteme. Ovaj ugovor je samo deo većeg ugovornog paketa od 370 miliona dolara pod nazivom Artemida. Veliki deo novca otišao je kompanijama poput Space X i United Launch Appliance.

Ovo nije prvi pokušaj da kompanija Nokia dovede LTE na Mesec. Još tokom 2018. godine, kompanija se udružila sa nemačkom svemirskom firmom PTScientists i britanskom kompanijom Vodafone u misiju povratka na mesto sletanja Apola 17. Kao deo projekta, Nokia i Vodafone su planirali da izgrade LTE mrežu na Mesecu koja bi slala video visoke definicije sa Meseca nama na Zemlji, međutim, misija nikada nije obavljena.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,