BIZIT 2022

NASA: Komercijalne naseobine kao budućnost putovanja u kosmos

Privatna kosmička industrija poslala je ideje agenciji NASA, u okviru kojih se objašnjava na koje bi načine niža Zemljina orbita – gde se nalazi Internacionalna Svemirska Stanica – mogla da postane mesto za komercijalne naseobine i platforme za buduće kosmičke putnike. Ističe se da bi nove pozicije mogle da se koriste kako za naučna istraživanja, tako i za proizvodnju koja bi donosila profit, a NASA navodi da komercijalna utopija u kosmosu neće biti moguća sve dok se cene svemirskih letova ne smanje na minimum.

PCPress.rs Image

NASA je 28. maja dobila predloge projekata od 12 kompanija, kao što su Blue Origin, Lockheed Martin, Boeing, te druge, a na temu razvoja ekonomskih projekata u nižoj Zemljinoj orbiti. Agencija je ove ideje tražila kako bi pronašla alternativne načine za samoodrživost Internacionalne svemirske stanice, budući da vlada Sjedinjenih Američkih Država planira da prestane sa finansiranjem do kraja 2024. godine. Tako NASA namerava da se do tog trenutka već preusmeri na komercijalnu kosmičku industriju.

Pročitajte i:  Što niko pre nije video: Stižu nove slike svemira

Glavni cilj agencije je da i nakon prestanka finansiranja zadrži neku vrstu stanice u kosmosu koja bi pružala životni prostor, te omogućavala dalja istraživanja. U sklopu tog plana je objavila i da je voljna da plati pristup nekoj takvoj stanici u budućnosti. Tako su neke kompanije – Blue Origin i NanoRacks – predložile da izgrade sopstvene stanice od tela raketa koje se budu lansirale u kosmos, dok su druge – Axiom – predložile lansiranje komercijalnih modula koji bi se pripojili Internacionalnoj svemirskoj stanici, da bi se nakon nekoliko godina, nakon što se dovoljno razviju, odvojili u nezavisne stanice.

PCPress.rs Image

Ističe se da bi novonastale lokacije u orbiti mogle da imaju različite funkcije, te bi mogle da se koriste za turizam, snimanje filmova, čak i organizovanje sportskih događaja. Ostaje da se vidi koje će ideje zaživeti u kosmičkoj realnosti, a nakon što se cene letova svedu na razumnu meru.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,