ePlaneta

NASA: Merenje drveća iz kosmosa

NASA od građana planete Zemlje traži da fotografišu drveće, budući da satelit ICESat-2 određuje visinu fotografisanog stabla iz kosmosa, a eksperti su kreirali novu alatku koja u taj proces uključuje sve ljubitelje šuma i satelita. Sve što je potrebno jeste pametni telefon, prilagođena GLOBE Observer aplikacija i drvo.

PCPress.rs Image

Satelit ICESat-2 lansiran je u septembru 2018, te je sa sobom poneo instrument ATLAS, koji svake sekunde ka površini Zemlje emituje 60 hiljada svetlosnih pulseva, što ga praktično čini laserom u svemiru. Na osnovu pozicije satelita, ugla, te količine vremena za koje se odbijeni zraci vrate nazad, naučnici mogu da mere nivoe mora i okeana, procenjuju stanja lednika, te mere količine kopnenih voda, pa na kraju i veličinu drveća. Informacije o visini stabala mogu naučnicima da omoguće da procene u kakvom su stanju šume u različitim delovima sveta, na osnovu čega mogu da odrede i koliko ugljen-dioksida određena šumska oblast može da upije.

U jednom trenutku se postavilo pitanje koliko su precizna merenja iz kosmosa, pa su tu na scenu stupili obični građani čija je uloga da pomognu pri verifikovanju satelitskih merenja. Nakon što preuzmu GLOBE Observer aplikaciju korisnici mogu da biraju između oblasti koje žele da prate – pa mogu da krenu za oblacima, da mere staništa komaraca, a tu je i GLOBE Trees – opcija za merenje visine stabala koja članovima ICESat-2 tima donosi dodatne podatke koji su više nego dragoceni. Vreme je da se sačuva planeta.

Pročitajte i:  Sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,