BIZIT 2022

NASA planira da do 2020. godine živa bića šalje u duboki kosmos

NASA se sprema da po prvi put u poslednjih 50 godina živa bića pošalje duboko u kosmos, a uz pomoć letelice BioSentinel, koja bi u orbitu za početak trebalo da ponese jednoćelijsku gljivicu koja skrob pretvara u šećer, a koju poznajemo kao kvasac.

PCPress.rs Image

Gljivica bi trebalo da krene na out oko Sunca, a kako bi naučnici bolje razumeli uticaj radijacije izvan magnetnog polja Zemlje. BioSentinel je jedna od 13 kockastih letelica u okviru misije Artemis 1, koja bi trebalo da počne sredinom 2020. godine, što je više od 47 godina nakon što je agencija poslala neki živi organizam izvan niže Zemljine orbite. Prošli put su organizmi bili znatno složeniji, budući da se radilo o Apollo 17 astronautima koji su stigli do Meseca 1972. godine. Drugi pak tvrde da su astronauti bili poslednji živi organizmi koji su izvan orbite poslati namerano, a da su se neki mikroorganizmi već našli na robotskim letelicama koje putuju kroz kosmos.

PCPress.rs Image

Dok je Apollo 17 misija trajala samo dve nedelje, planira se da BioSentinel podatke prikuplja između devet i 12 meseci, što će otvoriti prozor za istraživanje dugoročnih efekata radijacije na DNK živih organizama.

Pročitajte i:  Najnoviji NASA superkompjuter je pomalo „uradi sam“ remek-delo

Izvor: Spac.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,