Top50 Glas publike

NASA planira misiju Artemis I u februaru 2022. godine

Space.com navodi da NASA očekuje da će u februaru 2022. godine pokrenuti letački test Artemis I. Kapsula Orion je postavljena na vrh rakete Space Launch System, a lansiranje je sada uglavnom uslovljeno testiranjem.

NASA planira misiju Artemis I u februaru 2022. godine

Uspešna misija Artemis I bila bi prekretnica za čovečanstvo

Međutim, to testiranje bi moglo potrajati. Svemirska agencija planira testove za interfejse, inženjering, komunikacije i sistem odbrojavanja. Najvažniji test je zapravo „mokra generalna proba“, kada će posada Artemis I pokušati da utovari i istovari pogonsko gorivo nekoliko nedelja pre lansiranja. NASA neće odrediti tačan datum lansiranja tek nakon uspešne probe.

Artemis I poslaće Orionovu kapsulu sa “moonikin” opremljenim senzorom oko Meseca da proučava ubrzanje, zračenje i vibracije tokom putovanja. Artemis II će nositi ljudsku posadu. NASA se nadala da će spustiti ljude na Mesec 2024. godine, međutim postoje brojni problemi oko budžeta i ugovora o sletanju koji su doveli u sumnju taj cilj. Uspešna misija Artemis I bi ipak predstavljala važnu prekretnicu. Ljudi bi učinili korak bliže odlasku van Zemljine orbite prvi put nakon mnogo decenija.

Pročitajte i:  Artemis 1 Orion kapsula spremna za rasklapanje

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: