BIZIT plus

NASA pomaže u izgradnji humanoidnog robota

Videli smo impresivan razvoj humanoidnih robota u poslednjih nekoliko godina.

PCPress.rs Image

NASA se nada da će Apptronik-ov Apollo pomoći da se dođe do humanoidnog robota koji može da ode u svemir

Elon Musk i Tesla su prošle godine predstavili robota Optimus, a svakih nekoliko meseci Boston Dynamics podučava svog Atlas robota novim trikovima. Sledećeg meseca, South by Southwest-u, startup sa sedištem u Teksasu otkriće maloj grupi svoje shvatanje robota opšte namene.

Apptronik svog najnovijeg robota naziva Apollo, delom zato što je u partnerstvu sa NASA-om na komercijalizaciji robota. Iako ne postoje planovi da se Apollo pošalje u svemir, svemirska agencija želi da podstakne razvoj humanoidnih robota koji bi jednog dana mogli dovesti do robotskog istraživača svemira. Nismo videli nijednu zvaničnu sliku Apolla, ali Apptronik je objavio nekoliko video snimaka u proteklih nekoliko nedelja u kojima su prikazani neki od svojih prototipova robota koji su na kraju pomogli da se Apollo dizajnira. „Apollo je robot kojeg smo oduvek želeli da napravimo“, rekao je izvršni direktor Džef Kardenas.

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

„Ceo svet smo dizajnirali za ljudski oblik. Imati robota koji ima isti otisak kao i čovek i može da koristi sve iste alate koje koristimo i koji se postavljaju na ista mesta, neverovatno je korisno”. Cardenas kaže da će Apptronik otkriti Apollo javnosti i početi da prima prednarudžbe kasnije ove godine. Prve isporuke očekuje 2024. godine.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: