BIZIT plus

Apple-ov novi iOS 16.4 programer beta donosi brojne novine

Apple je izbacio svoju najnoviju beta verziju iOS developera 16.4 i sadrži neka zanimljiva ažuriranja, uključujući proširenu podršku za emodžije, ažuriranja tastature za određene jezike i podršku za obaveštenja veb aplikacija.

PCPress.rs Image

Novi emoji dolaze iz Unicode verzije 15.0, predstavljene u septembru. Neke značajne ikone uključuju emotikone koji se tresu, ruku koja gura koja bi se u potpunosti mogla koristiti kao „zaustaviću te odmah“ i amblem Khanda koji predstavlja Sikhism.

Međunarodne tastature takođe dobijaju ažuriranja, uključujući automatsko ispravljanje koje je podrazumevano omogućeno za korejsku tastaturu i podršku za predviđanje teksta za ukrajinski.

Pored toga, neki južnoazijski jezici, uključujući urdu, pandžabi i gudžarati, imaće rasporede transliteracije u novoj beta verziji. Verovatno bi trebalo da omogući ljudima da kucaju reči koristeći latinična slova i da ne podležu automatskim ispravkama na engleskom. Već godinama, južnoazijski korisnici iPhone-a, uključujući mene, morali su da čekaju da njihovi uređaji nauče reči putem predvidljivog teksta.

Tu je i novo ažuriranje WebKit-a uključeno u iOS 16.4 beta koje omogućava obaveštenja za veb aplikacije, koje je najavljeno prošle godine tokom WWDC-a. Veb aplikacije mogu tražiti od korisnika da dozvole push obaveštenja – na primer, dugme „pretplati se“ – i te dozvole će se pojaviti pored drugih aplikacija u podešavanjima obaveštenja.

Pročitajte i:  Nastavlja se tužba protiv Apple-a u Velikoj Britaniji

Za svakoga ko koristi Apple Pencil na kompatibilnim uređajima, hover sada ima podršku za nagib (visinu) i orijentaciju (azimut).

Ažuriranje za Matter dodatnu opremu je takođe uključeno u beta izdanje, što će omogućiti „podršku za ručno i automatsko ažuriranje softvera“ za Matter dodatnu opremu. Ova funkcija bi potencijalno mogla da omogući direktnom ažuriranju dodataka iz aplikacije Home, što bi trebalo da bude lakše za testiranje, jer MacRumors izveštava da beta ponovo uvodi nadogradnju arhitekture HomeKit koju je Apple uklonio iz iOS 16.2.

Apple takođe uvodi prekidač za dobijanje ažuriranja za programere u ažuriranju softvera. Nova opcija u meniju podešavanja će automatski biti omogućena za uređaje koji su upisani u program za programere koristeći registrovani Apple ID i postaće podrazumevani način za instaliranje beta verzija u budućnosti.

Konačno, iOS 16.4 ima novi prekidač za samostalnu podršku 5G, koji je trenutno najavio T-Mobile. Nova funkcija bi mogla da omogući brzine do 3Gbps.

Najnovije Apple-ovo ažuriranje za mase bilo je iOS 16.3.1, sa ažuriranjima funkcije otkrivanja pada na novim iPhone uređajima i Apple satovima i problemima sa zahtevima Siri Find Me na HomePod-ovima.

Pročitajte i:  Apple program samopopravke - Mac računari na M3 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: