BIZIT plus

NASA predstavila Mars 2020 rover

Mars 2020 rover, koji na Crvenu planetu kreće već 2020. godine, neće biti zadužen za potragu za tragovima života, već će mu osnovni cilj biti da utaba kosmičku stazu za buduće misije sa ljudskom posadom.

PCPress.rs Image

Prvi uspešni testovi završeni su pre nekoliko dana, tako da je novi rover spreman da se u julu sledeće godine zaputi na Mars. Planirano je da do cilja stigne u februaru 2021. godine, i tako postane peti rover Sjedinjenih Američkih Država koji će se spustiti na ovu planetu. U rover su integrisani i instrumenti koji će poslužiti za analizu geološkog i hemijskog sastava površine Marsa, a tu su i 23 kamere, te mikrofoni koji će poslužiti za osluškivanje marsovskih vetrova.

Rover je veličine prosečnog automobila, i baš kao i Curiosity ima šest točkova, što će mu omogućiti da se lakše kreće po kompleksnom terenu. Planirao je da prelazi oko 180 metara tokom jednog marsovskog dana, budući da brzina nije prioritet, a napaja se preko minijaturnog nuklearnog reaktora, koji će poslužiti i za generisanje energije za pokretanje džinovskih ruku koje služe za bušenje i uzimanje uzoraka.

Pročitajte i:  Mars helikopter završio svoj poslednji let

PCPress.rs Image

Iako potraga za prastarim životom nije prioritet, novi rover će moći da analizira i uzorke koji bi mogli da pruže i informacije o tragovima života koji je na ovoj planeti postojao pre nekoliko milijardi godina, kada je Crvena planeta bila više nalik Zemlji. Rover će ostati aktivan bar jednu marsovsku godinu, što je jednako periodu od dve godine na matičnoj planeti.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari: