PC Press Studio

NASA SLS raketa premašila budžet za 6 milijardi dolara i kasni šest godina

Prema novoj reviziji mogući su dodatni troškovi i pomeranje vremenskog okvira.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će troškovi dostići 93 milijarde dolara

Prema najnovijim izveštajima, NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) koja je dizajnirana da odvede astronaute na Mesec premašila budžet i daleko kasni za prvobitnim planom. Takođe, prema novom izveštaju moguća su „dodatna povećanja troškova i nova pomeranja vremenskog okvira“ koja bi potencijalno mogla da ugroze celu misiju Artemis ako se ti problemi ne reše.

Očekuje se da će NASA-ini troškovi za program Artemis Moon do 2025. godine dostići 93 milijarde dolara. Ti troškovi uključuju 23,8 milijardi dolara koji su već potrošeni na SLS sistem do 2022.godine. Ta suma predstavlja „6 milijardi dolara povećanja troškova i preko šest godina kašnjenja u rasporedu iznad NASA-inih prvobitnih predviđanja“, navodi se u izveštaju.

SLS je konačno prvi put lansirana u novembru 2022. godine. SLS raketa koristi četiri RS-25 motora za svako lansiranje, od kojih je 16 iskorišćeno sa Space Shuttle letelica. Nakon što se ti motori iskoriste (svi motori na SLS-u su jednokratni), NASA će preći na RS-25E motore koje proizvodi Aerojet Rocketdyne. Ti motori će biti oko 30 posto jeftiniji i 11 posto snažniji. Takođe, raketa koristi čvrste raketne bustere koje proizvodi kompanija Northrop Grumman.

Pročitajte i:  NASA odlaže Artemis misiju za septembar 2025. godine

Povećanje troškova

Međutim, starija tehnologija ne pomaže dovoljno samom budžetu kao što je NASA očekivala. „Ova povećanja su uzrokovana međusobno povezanim pitanjima i pretpostavkama da se očekivalo da će upotreba stare tehnoogije iz programa Space Shuttle i Constellation Programa rezultirati značajnim uštedama troškova i rasporeda u poređenju sa razvojem novih sistema za SLS“, navodi se u reviziji. „Međutim, pokazalo se da je složenost razvoja, ažuriranja i integracije novih sistema zajedno sa komponentama koje su nasleđene mnogo veća nego što se očekivalo.

Zapravo, samo 5 od 16 adaptacija motora je završeno. Takođe, ugovor za bustere je takođe pogođen povećanjem opsega i troškova. Taj ugovor predstavlja jedan od većih problema. Troškovi se se povećali sa 2,5 milijardi dolara na 4,4 milijarde od kada je projekat Artemis objavljen. Raspored je zatim odložen za pet godina.

Artemis Moon

Generalni inspektor NASA-e, takođe okrivljuje korišćenje ugovora „trošak plus” koji omogućavaju dobavljačima da lakše „naduvaju budžete, umesto ugovora sa fiksnom cenom“. Izveštaj preporučuje da se predstojeći posao prebaci na režim fiksnih cena i da se, između ostalog, reše pitanja nabavki. Uprava NASA-e se složila sa svih osam preporuka.

Pročitajte i:  Curiosity rover javlja: Jedan dan na Marsu

Projekat misije Artemis Moon zasnovan je na programu Constellation. Program je prvobitno pokrenutom 2005. godine s ciljem povratka na Mesec do 2020. godine, a kasnije i putovanja na Mars.

Otkazivanje tog projekta od strane Obamine administracije naišlo je na široke kritike, uglavnom zato što je program garantovao radna mesta širom SAD.

Međutim, NASA-in zakon o ovlašćenju iz 2010. godine, uveden iste godine, nalagao je izgradnju SLS-a. Takođe, zakon je zahtevao prenamenu postojeće tehnologije, ugovora i radne snage. Takođe, neophodno je bilo partnerstvo sa privatnim svemirskim kompanijama. SpaceX je razvio sopstveni raketni sistem Starship, koji je takođe sposoban da odvede astronaute na Mesec i Mars.

Međutim, Starship je imao probleme tokom svoje prve orbitalne misije lansiranja. Starship verovatno neće uskoro ponovo leteti zbog problema sa komandom za samouništenje i značajne štete koja je učinjena lokalnim ekosistemima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,