ERP 2024

Naučnici buše Antarktik: Ne znaju šta ih očekuje ispod leda

Ekipa ambicioznih naučnika sa prilično velikim budžetom izbušila je rupu probivši čak kilometar leda. Oni su na ovaj način došli do jezera Merser koje se nalazi ispod Zapadne antarktičke ledene ploče. Iako su već poprilično napredovali, još uvek ne znaju šta ih još očekuje jer se bušenje nastavlja.

PCPress.rs Image

Višegodišnji napori naučnog tima SALSA (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access) da se pristupi nekom subglacijalnom jezeru, kojih je oko 400 identifikovanih širom Južnog pola, nudi retku mogućnost istraživanja i biološko-hemijskog ispitivanja jednog od najizolovanijih ekosistema na Zemlji.

Drugo subglacijalno jezero do kojeg je čovek uspeo da stigne je obližnje jezero Vilans, čiji su uzorci pokazali da čak i tako ekstremna okolina može da bude dom raznovrsnog mikrobskog života.

“Ne znamo šta ćemo naći. Svi još učimo. Ovo je tek drugi put da je ovako nešto učinjeno”, ističe Džon Prisku, biohemičar sa državnog Univerziteta u Montani.

Naučnici buše Antarktik u naučne svrhe?

Nakon što je dopremljeno preko 500 tona opreme, tim je počeo sa probijanjem leda. Do jezera, površine 140 kilometara kvadratnih, stiglo se 26. decembra nakon probušenih 1.084 metra. Sada je došlo vreme da se istraži jezero, uz nadu da neće naleteti na neka davno zaboravljena opasna stvorenja. Poznati su nam primeri šta se dogodi kad se dira netaknuta priroda – prisetite se filmova The Thing ali i Godzilla (donekle i Kapetan Amerika).

Sada je došlo vreme da se spuste brojni instrumenti da prouče jezero, od merenja temperature, dubine, strukture zidova do uzimanja uzoraka vode, leda i sedimenata na dnu. Pretpostavljamo da se neki neće buniti ako se naleti na naftu.

Izvor: B92

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,