ERP 2024

Naučnici će uskoro zagađenje vazduha moći da prate iz kosmosa

Eksperti iz agencije NASA, Južne Koreje i Evropske svemirske agencije rade na „konstelaciji“ instrumenata koji će se naći u svemiru, a kako bi pratili zagađenje vazduha na Zemlji.

PCPress.rs Image

Precizno merenje zagađenja u urbanim sredinama

Novi instrumenti bi trebalo da ponude izveštaje koji će pružati više detalja nego svi sistemi koji trenutno postoje, a naučnici će dobiti priliku da kvalitet vazduha po prvi put prate iz kosmosa, i to preko podataka koji će na matičnu planetu stizati na svakih sat vremena.

Prvi instrument lansiran je 18. februara, a radi se o Geostationary Environment Monitoring Spectrometer (GEMS), koji će pored kvaliteta vazduha pratiti i stanje na površinama okeana. NASA planira da do 2022. u orbitu pošalje skoro identičan instrument, dok će Evropska svemirska agencija do 2023. u kosmos poslati čak dva instrumenta. Zahvaljujući ovom sistemu će se, između ostalog, lakše pratiti i periodična zagađenja, poput onih koja se dešavaju u urbanim sredinama kada najveći broj građana odlazi, ili se vraća s posla.

Stariji instrumenti koji su se u kosmosu našli iz istog razloga mogli su da mere zagađenje samo jednom dnevno, što bi u bliskoj budućnosti trebalo da se promeni, budući da novi instrumenti stanje mere na svakih sat vremena, što nudi preciznije podatke, te više informacija na osnovu kojih će tačno moći da se utvrđuju najveći zagađivači.

Pročitajte i:  Može li "hvatanje ugljenika" da sačuva Zemlju

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,