BIZIT plus

Naučnici uzgajaju hranu u mraku uz pomoć „veštačke fotosinteze“

Da li je moguće uzgajati hranu u mraku u kontrolisanim uslovima?

PCPress.rs Image

Naučnici sa Univerziteta Delaver osmislili su način da uzgajaju biljke u potpunom mraku i stvaraju biljke za hranu u mraku koristeći „veštačku fotosintezu“. Istraživači su uzgajali biljke u potpunom mraku u mediju koji zamenjuje biološku fotosintezu.

Koristili su elektrokatalitički proces u dva koraka za pretvaranje ugljen-dioksida, struje i vode u acetat. Biljke za proizvodnju hrane su tada potrošle ovaj acetat da bi rasle. Zanimljivo je da ako se kombinuje sa solarnim panelima, ovaj sistem bi mogao da poveća efikasnost konverzije sunčeve svetlosti, do 18 puta više od biološke fotosinteze u nekim namirnicama.

Istraživači su koristili elektrolizer za pretvaranje sirovina poput ugljen-dioksida u acetat. Njegova proizvodnja je optimizovana da podrži rast biljaka za proizvodnju hrane povećanjem količine proizvedenog acetata i smanjenjem količine proizvedene soli kao nusproizvoda.

Prema istraživačima, ovo je rezultiralo nekim od najviših nivoa acetata ikada proizvedenih u elektrolizeru do danas.

Naučnici su pokazali da ova tehnologija može da se koristi za uzgoj širokog spektra organizma koji proizvode hranu u mraku, uključujući zelene alge, kvasac i gljivični micelijum koji proizvode pečurke.

Izvor: Indianexpress

Facebook komentari: