Top50 Glas publike

Vodič za kosmonaute: Zašto nema hleba u svemiru

Astronauti moraju da poštuju najneobičnija pravila dok su u svemiru, pa na primer ne smeju da peru veš dok su na Internacionalnoj svemirskoj stanici.

PCPress.rs Image

Iako planira da čoveka ponovo pošalje na Mesec, NASA još uvek nema rešenja za neke stvari koje su na Zemlji sasvim obične. Čak je i najobičnije plakanje problem – nedostatak gravitacije sprečava suze da poteku. Kosmonautima zbog toga nedostaju stvari koje se u običnim uslovima uzimaju zdravo za gotovo, a na spisku su i neki prehrambeni proizvodi.

Hleb na primer još uvek nije našao svoje mesto u kosmosu, a zbog mrvica. Komadići koji slobodno plutaju po stanici mogu da ugroze opremu, ventilacione otvore, čak da izazovu požar. To ne znači da niko do sada hleb nije poneo u svemir – tokom misije Gemini III iz 1965. godine astronaut John Young je sa sobom poneo sendvič s govedinom. Iako je hrana „na slobodi“ bila manje od jednog minuta, neke mrvice su uspele da se odvoje, ali nije bilo veće štete.

Pročitajte i:  Hubble teleskop i sudar galaksija

NASA umesto hleba dozvoljava tortilje – ne mrve se i imaju duži rok trajanja, a zauzimaju i manje prostora. Tu su i druga rešenja – kompanija Bake In Space radi na novim tipovima hlebova za kosmos, a eksperti kažu da bi miris svežeg hleba mogao blagotvorno da utiče na one koji su dugo na Internacionalnoj svemirskoj stanici.

Izvor: Slash Gear

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,