Metaverzum stvara svet bez lozinki

Da li metaverzum briše lozinke?

PCPress.rs Image

Metaverzum od kada se pojavio samo kao reč počeo je da podiže razne talase buke. O njemu gotovo svi govore i nagađaju. Niko nije baš siguran kako bi to sve moglo da funkioniše i izgleda. Ta mističnost ga čini dobrim proizvodom ali i prostorom za inovacije. Jedno od važnih pitanja funkcionisanja metaverzuma se odnosi na status lozinki. Da li metaverzum ima lozinke?

Ako metaverzum želi da se osećamo kao u realnom svetu onda ne možemo da imamo problem sa zaboravljenom lozinkom. Iako momenat log in može da bude isto što i otvaranje vrata u realnom prostoru, log out nije isto što i zatvaranje vrata u realnosti. Zapravo stvar je obratna.

Kreatori metaverzuma ne žele takve greške već teže da imamo potpuni osećaj uronjavanja. Jedna od ideja jeste da se sinhronizovano i istovremeno krećemo i kroz realni svet i kroz virtuelni. Cilj je da se linija između ova dva sveta ukine. A jedna od tih linija i jeste lozinka.

Jedno od rešenja koje se za sada čini najlogičnijim jeste biometrija. Lozinka mora da ode u prošlost jer predstavlja i realnu i veliku opasnost od sajber napada. Biometrija kao način prijave se koristi samo prilikom prvog ulaska u metaverzum, na primer prelazak iz offline u online stanje. Govori se o otisku prsta ili identifikaciji lica.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke

Međutim, biometrija je takođe ukorenjena u lozinkama. Identifikacija lica ili otiska prsta je veoma osetljiv podatak koji zahteva tehnologiju Blockchain, a koja je zasnovana na nizu lozinki. Tako da iako se na prvi pogled čini da metaverzum ukida lozinke, one ostaju linija koja označava granicu između realnog i virtuelnog sveta.

Izvor: Indianexpress

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,