ePlaneta

NEC projektori na 10 bita

Unapređenje prikaza slike koje nudi HDR čini da korisnici sada zahtevaju podršku ovog standarda od sve većeg broja uređaja. Na red su došli i projektori, pa je tako NEC prošlog meseca predstavio novu seriju PA modela koji podržava HDR10 standard.

PCPress.rs ImageSerija Professional Advance na lestvici performansi već zauzima prilično visoko mesto. Shodno tome, PA serija projektora namenjena je za upotrebu u većim konferencijskim salama i sličnim prostorima, što je upravo situacija kada HDR10 može da dođe do izražaja i ponudi bolji kvalitet slike.

Kao i kod ostalih uređaja, HDR10 označava osnovni HDR standard koji podržavaju svi uređaji kod kojih se pominje HDR. Jedna od glavnih karakteristika HDR procesiranja slike jeste mogućnost upotrebe veće paleta boja, pa broj 10 označava upravo to – 10 bita. Da, ova oznaka pravi malu zabunu jer svi znaju da je 24‑bitna paleta boja odavno standard. U ovom slučaju, HDR10 znači 10 bita po boji, pa kada se to pomnoži sa RGB potrebama, zapravo dolazimo do 30‑bitne palete. Potpuno isto znači i oznaka Rec2020 koja se takođe provlači po specifikacijama raznih uređaja, pa treba imati u vidu da se radi o istoj informaciji.

Pročitajte i:  Doživite svaki otkucaj ritma u svojoj dnevnoj sobi

Maksimalno podržana rezolucija je 4K (4096×2160 ili 3840×2160 piksela pri osvežavanju od 60 Hz) i to je zajedničko za sve modele iz ove serije. NV1301 čip zadužen je za sve navedene manipulacije slikom, a ovaj čip NEC već izvesno vreme koristi na većini svojih skupljih modela.

Za adekvatnu HDR podršku, u projektoru je neophodan i odgovarajući video‑ulaz, što je u ovom slučaju HDMI 2.0, a svi modeli iz PA serije imaju po dva ovakva porta. Obezbeđen je i jedan DisplayPort, pa sa povezivanjem video‑izlaza s raznih računara nema problema. Još jedna zajednička karakteristika za sve modele iz serije jeste jet sistem hlađenja, koji pored obavljanja svog primarnog zadatka ujedno i štiti od prašine. To je veoma značajno za projektore jer je zaštita sočiva i unutrašnjih LCD panela od prašine ključna stvar za održavanje kvaliteta slike. Pored toga, NEC nudi potpuno zatvorena motorizovana sočiva preko kojih može da se obavlja automatizovana manipulacija slikom.

PA serija obuhvata čak sedam modela. Razlika je u primenjenoj tehnologiji, što primarno utiče na jačinu osvetljenja i kontrast, uz nešto drugačije specifikacije trajanja lampi ili lasera (u zavisnosti od toga šta je u upotrebi). Dakle, s modelima koji koriste lampe, životni vek je od 3.000 do 4.000 časova u normalnom režimu rada. Filter za sve modele deklarisan je na 10.000 radnih sati.

Pročitajte i:  Doživite svaki otkucaj ritma u svojoj dnevnoj sobi

Dva laserska modela, PA803UL i PA653UL, imaju nešto drugačije karakteristike. Kod njih je primenjena nova tehnologija koja ne zahteva dodatni filter, pa ne postoji ograničenje životnog veka na 10.000 sati kao kod varijanti s filterom. Radni vek samih lasera iznosi čak 20.000 sati, što pruža znatno duže vreme eksploatacije ovih modela. S druge strane, laserski modeli PA803UL i PA653UL imaju kontrast od 2.500 : 1 dok je kod ostalih modela iz PA serije kontrast 10.000 : 1, pa i taj detalj treba imati na umu pri izboru za specifične potrebe.

Još jedna interesantna mogućnost jeste multi‑display režim rada, gde se preko HDBaseT veze mogu povezati dva ili čak četiri projektora iz PA serije i tako ostvariti još veću ukupnu dimenziju slike koja se projektuje. Uz HDR, sinhronizaciju povezanih projektora i odličnu geometrijsku korekciju slike, dobija se ekstremno jak alat za projekcije čak i u najvećim salama.

www.divi.rs

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,