Nedostatak čipova košta Apple 6 milijardi dolara

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook rekao je da će se uticaj nestašice čipova nastaviti i u narednom kvartalu, uključujući period praznika, jer su rezultati Amazona takođe pogođeni problemima globalnog lanca snabdevanja.

PCPress.rs Image

Globalna nestašica čipova koštala je Apple 6 milijardi dolara za tri meseca do septembra, rekao je izvršni direktor Tim Cook ove nedelje. On je upozorio da će se nestašice nastaviti i u narednom tromesečju, uključujući i buduću sezonu praznika.

Apple u svom četvrtom fiskalnom kvartalu ostvario prihod od 83,4 milijarde dolara, što je 29% više u odnosu na prošlu godinu. Uprkos ovom rekordnom rastu, zarada je pala ispod očekivanja od 84,3 milijarde dolara, rekao je Cook. 

Upirući prstom ka „ograničenjima snabdevanja većim od očekivanih“, kao i prekidima proizvodnje u jugoistočnoj Aziji povezanim sa pandemijom, Cook je rekao da problem sa nedostatkom čipa sada utiče na većinu Apple-ovih proizvoda, uključujući iPhone.

„Činimo sve što možemo da dobijemo što više čipova, kao i da radimo što više kako bi operativno bili sigurni da se krećemo što je brže moguće“, rekao je Cook.

Smanjeni prihodi – veći troškovi

Izveštavajući o prihodima koji su takođe izneverili očekivanja u poslednjem tromesečju, izvršni direktor Amazona Andy Jassy takođe je upozorio na uticaj problema u lancu snabdevanja na rezultate kompanije.

Pročitajte i:  iOS 17.3: Morate da preuzmete najnovije ažuriranje za iPhone

„Očekujemo da ćemo u četvrtom kvartalu napraviti nekoliko milijardi dolara dodatnih troškova. Obzirom da imamo nedostatak radne snage, povećane troškove plata, probleme u globalnom lancu snabdevanja i povećane troškove transporta i dostave“, rekao je Jassy.

Amazon je prijavio 110,81 milijardi dolara zarade u četvrtom kvartalu. Dok je kompanija Refinitiv koja se bavi finansijskim izveštajima na tržištu dala procenu zarade od 111,6 milijardi dolara.

Izvor: AVMagazine

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,