BIZIT plus

Apple iOS 15.2 beta ažuriranje i nova funkcija privatnosti

iOS će od sada pokazivati koliko često aplikacije pristupaju osetljivim podacima, kao što su lokacije, fotografije, kamere, mikrofon i kontakti.

PCPress.rs Image

Privatnost na prvom mestu

Apple najavljuje prve beta verzije iOS 15.2 i PadOS 15.2 za beta testere i programere i to tek nekoliko dana nakon što je postavljeno ažuriranje za iOS 15.1 i iPadOS 15.1. Novo ažuriranje donosi novu funkciju za privatnost koji se odnosi na aplikacije.

Na ovogodišnjem WWDC Apple je prikazao izveštaj o privatnosti aplikacije. Testeri će uskoro moći da ga koriste kako bi videli koliko često aplikacija pristupa osetljivim informacijama kao što su lokacije, fotografije, kamera, mikrofon i kontakti. Podaci koji se dobijaju putem ove aplikacije se odnose na poslednjih sedam dana. Nova funkcija pomaže korisnicima da vide sve aplikacije kao i podatke kojima aplikacije pristupaju. Takođe mogu da dobiju detalje o tome koliko su nedavno aplikacije koristile druge domene, kako bi jasnije mogli da razumeju o čemu se radi.

Neki korisnici Apple proizvoda već imaju dostupnu ovu funkciju koju možete da pronađete u aplikaciji Podešavanja, Privatnost i izaberete Izveštaj o privatnosti aplikacije. Možete da izaberete sve aplikacije ili one koje vas zanimaju. Podaci će početi da se pokazuju tek nakon što neko vreme koristite izabrane aplikacije.

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

Pored ove funkcije, novo ažuriranje ima funkciju automatskog poziva putem kojeg možete da pozovete hitne službe nizom pritisaka na dugme. Potrebno je da pritisnete bočno dugme ili bočno dugme i dugme za jačinu zvuka. Pre nego što telefon pozove hitnu službu na ekranu će se odbrojavati do osam kako bi se poziv prekinuo ukoliko ste slučajno pritisli ove dugmiće.

Izvor: Indianexpress

 

Facebook komentari: