Neke antivirus aplikacije utiču na funkcionalnost Windows 10 sistema

Nakon poslednjeg istraživanja agencije AV-Comparatives, došlo se do zaključka da neka sigurnosna rešenja bitno utiču na funkcionalnost Windows 10 operativnog sistema, te ugrožavaju korisničko iskustvo.

PCPress.rs Image

Test je izveden u okviru uređaja Lenovo G50, sa Core i3 procesorom, te 4GB RAM-a, a koji podržava Windows 10 Fall Creators Update, te su sve aplikacije instalirane sa originalnim podešavanjima. U okviru testa obavljen je niz osnovnih operacija, poput kopiranja i arhiviranja fajlova, instaliranja i uklanjanja različitih aplikacija, pokretanja programa, skidanja fajlova i pretraživanja interneta, a najmanje očekivani rezultati do kojih se došlo su u vezi sa funkcionisanjem Microsoft-ovog Windows Defender-a, te njegovog uticaja na funkcionalnost sistema, budući da ovaj dolazi u paketu sa Windows-om 10.

Naime, Windows Defender je negativno uticao na funkcionalnost uređaja, a prilikom kopiranja i instaliranja aplikacija, dok je manji uticaj zabeležen i prilikom skidanja fajlova. Tako je Windows Defender ostvario prosečan rejting performansi, dok su  Avast, AVG, Bitdefender i Kaspersky aplikacije ostvarile najbolje rezultate. Većina antivirus rešenja skoro da nije uticala na performanse uređaja tokom pretraživanja interneta, te kopiranja fajlova, dok su najveća usporavanja zabeležena kada bi se neke aplikacije na uređaju pokretale po prvi put. Tako Tencent, Trend Micro, Emsisoft i VIPRE sigurnosni proizvodi beleže najveće usporavanje sistema tokom ovakvih akcija.

Pročitajte i:  Microsoft otključava Copilot AI unutar Office za preduzeća 

PCPress.rs Image

Važno je da se napomene da je ovo istraživanje sprovedeno na uređaju sa prilično slabim specifikacijama, te da bi uticaj na performanse bio značajno manji kod uređaja sa novijim hardverom.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,