Data centri 2024

Netflix zbog piraterije mesečno gubi 192 miliona dolara

Svaki peti korisnik neke od streaming servisa kao što su Netflix, Hulu ili Amazon Prime Video, koristi nečiji tuđi nalog, navodi se u studiji koju je objavila kompanija CordCutting. Od pobrojanih, najduže se piratizuje Netflix, u proseku 26 meseci po korisniku, za razliku od Amazon Prime Video servisa koji se u proseku neovlašćeno gleda 16 meseci i Hulu-a (11 meseci). Razlog za to je što neovlašćeni korisnici Netflix-a najčešće koriste pristupne podatke svojih bližih rođaka – 48% takvih korisnika upotrebljava naloge svojih roditelja, a 14% naloge svojih braće ili sestara.

PCPress.rs Image

Ako uzmemo da je osnovna pretplata na Netflix 7.99 dolara (studija je urađena pre nego što je Netflix u januaru ove godine podigao cene), korisnici koji su koristili tuđe naloge su tokom 26 meseci mogli da uštede 207.74 dolara . Uzeći u obzir broj korisnika koji na ovaj način pristupaju servisu, došlo se do iznosa od 192 miliona dolara potencijalnog gubitka za Netflix i to na mesečnom nivou. Amazon u istom vremenskom periodu potencijalno gubi 45 miliona dolara, a Hulu 40 miliona dolara.

Pročitajte i:  Amazon otpušta nekoliko stotina zaposlenih

Među korisnicima koji na ovaj način pristupaju streaming servisima najviše je milenijalaca. Oni su najveća demografska grupa koja piratuje Netflix (18%) i Hulu (20%), dok Amazon Prime Video najviše nelegalno koriste pripadnici Baby Boomers generacije.

PCPress.rs Image

Zašto smo u prethodnom delu teksta naveli da se radi o potencijalnom gubitku? Postoje tvrdnje da korisnici koji na piratski način pristupaju sadržaju ionako nikad ne bi platili pristup tim servisima. Međutim, istraživanje je pokazalo da bi određen procenat korisnika pristao da plati te servise, ako više ne bi imao mogućnost da ih koristi besplatno. Čak 59.3% korisnika se izjasnilo da bi platilo Netflix (što je prema proceni oko 14 miliona korisnika). Oni bi doneli dodatnih 112 miliona dolara profita kompaniji. Kada je Hulu u pitanju, to bi uradilo 37.8% korisnika (oko dva miliona), dok bi Amazon Prime Video platilo 27.6% (odnosno oko milion korisnika). Naravno, ove brojke treba uzeti sa rezervom, jer jedno je šta korisnici kažu da bi uradili, a drugo je šta bi zaista uradili.

Pročitajte i:  Netflix - 3 Body Problem za drugu sezonu 

Kompanije se na različite načine bore da privuku nove korisnike. Hulu to radi tako što je spustio cenu na 5.99 dolara mesečno, dok je Netflix krenuo drugim pravcem. Imajući puno pouzdanje u svoju vrednost, oni su podigli cenu osnovnog servisa na 8.99 dolara, dok je najpopularniji mesečni plan poskupeo na 12.99 dolara. Na taj način, Netflix želi da makar donekle ublaži gubitak od deljenja pristupa među korisnicima.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,