BIZIT 2022

Neuralink: Elon Musk planira da u ljudski mozak postavi senzore do kraja 2020. godine

Dok su zainteresovani čekali da Neuralink pokaže koliko je u poslednjih par godina napredovao u kreiranju interfejsa za interakciju ljudskog mozga sa kompjuterom, pristigli rezultati su mnogo više od očekivanog, te idu u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Naime, kompanija koja je u vlasništvu Elona Muska tvrda da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

PCPress.rs Image

Rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu. Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Ultrazvučna nalepnica za 48 sati snimanja

U tom kontekstu je najavljeno da se testiranje na ljudskim subjektima očekuje u prvom delu 2020. godine, a implanti koji se ugrađuju mere četvrtinu obima ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrisati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbegne oštećenje krvnih sudova na površini mozga. Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga, te ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja.

PCPress.rs Image

Napominje se da još uvek nije potvrđeno da će tehnologija funkcionisati u okviru ljudskog mozga, te da nije poznato koliki će biti rok trajanja ugrađenih prijemnika, tako da se u budućnosti očekuju odgovori koji bi, između ostalog, trebalo da ilustruju i to koliko je procedura opasna za one koji budu učestvovali u prvom delu testiranja na ljudskim subjektima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,